Fiecare dintre noi a spus măcar o dată că „nicăieri nu e ca acasă”, cu gândul la confortul din căminul propriu, însă, atunci când acasă e o vilă unică în lume sau un palat, expresia capătă noi sensuri. Pe o piață imobiliară în continuă dezvoltare, dar afectată de crize economice, cu suișuri și coborâșuri la nivel mondial, există anumite proprietăți a căror valoare nu este influențată de aceste probleme „obișnuite” și nici de puterea de cumpărare. Pentru că, atunci când vorbim de case de zeci sau sute de milioane de dolari, banii nu sunt o problemă.
Casa de 1 miliard de $
Și putem începe cu o casă evaluată la un miliard de dolari, aflată, paradoxal, într-o țară afectată de sărăcie cruntă – India. Proprietatea Antilla a fost construită pentru Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India, președinte și director general al Reliance Industries Limited, o companie Fortune Global 500. Clădirea de 400.000 de metri pătrați este amplasată în cartierul Cumballa Hill din Mumbai și are 27 de etaje, fiind proiectată și construită pentru a rezista la un cutremur cu magnitudinea 8 pe scara Richter.
Șase dintre cele 27 de etaje sunt folosite ca garaj pentru colecția de mașini a proprietarului, există și un service auto cât se poate de bine echipat, dar și un cinematograf cu 50 de locuri, un templu, un centru spa, un studio de yoga, o sală de înghețată și chiar o sală de bal. Imobilul are 9 ascensoare și în jur de 600 de persoane angajate să se ocupe doar de întreținerea și buna funcționare a acestuia la toate cele 27 de niveluri.
Vila Leopolda
Cu 250 de milioane mai puțin a fost evaluată vila Leopolda, proprietatea văduvei Lily Safra, a bancherului libanez brazilian Edmund Safra. Vila se află în Alpii Francezi și este situată pe un teren de peste 20.000 de metri pătrați. Vila are 11 dormitoare, 14 băi, o seră comercială, helipad, bucătărie în aer liber și una dintre cele mai frumoase piscine private din lume. Numele casei provine de la proprietarul inițial, regele Leopold II al Belgiei, și a fost reproiectată în anii 1920 de către arhitectul american Ogden Codman Jr. Proprietatea este renumită în sine, deoarece aici a filmat Alfred Hitchcock pentru „To Catch a Thief”, în 1955.
Vila Les Cèdres
O altă fostă proprietate a regelui Leopold II, Vila Les Cèdres, situată în Saint-Jean-Cap-Ferrat, Franța, este evaluată cum la 450 de milioane de dolari. Proprietatea este amplasată pe aproximativ 35 de hectare de grădini, iar numele său vine de la numeroșii arbori de cedru plantați pe aproape tot terenul. Casa în sine are aproximativ 18.000 de metri pătrați, 14 dormitoare, o piscină de dimensiune olimpică și un grajd pentru 30 de cai. Interiorul are candelabre din cristal, lucrări din lemn aurit, picturi în ulei din secolul al XIX-lea și o bibliotecă cu panouri din lemn, care include peste 3.000 de cărți. Vila a fost cumpărată în 2019 de miliardarul ucrainean Rinat Akhmetov.
Conacul The One
Primul giga-conac din lume a fost finisat în 2019 și acum este de vânzare la prețul de 500 de milioane de dolari. Situat pe un deal în Bel Air, conacul The One se întinde pe o suprafață de 100.000 de metri pătrați și are o panoramă de 360 de grade. Conacul are 20 de dormitoare, 30 de băi, un garaj pentru 30 de mașini, cinci piscine, un cinematograf cu 36 de locuri, o alee de bowling cu șase benzi și un club de noapte.
Les Palais Bulles
Les Palais Bulles – Palatul Bulelor, este unul dintre cele mai ciudate imobile de pe piață, evaluat la peste 350 de milioane de dolari și situat în apropiere de Cannes. Porecla casei situate în apropiere de Cannes provine de la numeroasele camere rotunde la exterior, toate cu vedere spre Marea Mediterană. Proprietatea are trei piscine, numeroase grădini și un amfiteatru de 500 de locuri, construit pe terenul dealului. Casa aparține designerului francez Pierre Cardin, care o folosește doar pentru vacanțe, petreceri sau evenimente din lumea modei.
Penthouse-ul din Odeon Tower
Cu o valoare estimată la 330 de milioane de dolari, Penthouse-ul Odeon Tower este un apartament de 35.000 de metri pătrați, situat în una dintre cele mai scumpe clădiri din Monaco. Penthouse-ul cu 5 dormitoare și lift privat este unul dintre cele mai luxoase imobile de acest gen din lume, întins pe cinci etaje, cu bucătărie la fiecare nive și un tobogan de apă care coboară de la ringul de dans la piscina circulară de pe terasă, cu vedere la Marea Mediterană.
Gateway Canyons Ranches and Resort
John Hendricks, fondatorul Discovery Channel, vinde ferma familiei cu 280 de milioane de dolari. Gateway Canyons Ranches and Resort are 8.700 de acri și include o casă principală de 22.000 de metri pătrați, 72 de camere spa cu servicii complete, un muzeu auto, Gateway Colorado Auto Museum, cu aproximativ 55 de mașini clasice din colecția lui Hendricks, un hangar de avion și două helipade.
Mesa Vista Ranch
Mesa Vista Ranch din Texas este de vânzare, după ce proprietarul ei, magnatul petrolier T. Boone Pickens a decedat anul trecut la vârsta de 91 de ani. Proprietatea a fost construită constant pe o perioadă de 50 de ani și a ajuns să se întindă pe o suprafață de peste 65.000 de acri, în care sunt incluse 4 case, o lojă principală de 33.000 de metri pătrați, un aeroport privat, cu o pistă de 6.000 de metri și o clădire de terminal, un cinematograf cu 30 de locuri, teren de golf, teren de tenis și un adăpost cu două etaje pentru 40 de câini de vânătoare.
Conacul Four Fairfield Pond
Conacul Four Fairfield Pond din New York, deținut de Ira Renner, proprietarul grupului Renno, este una dintre cele mai scumpe case din America. Construită pe un teren de peste 60 de acri, locuința are 29 de dormitoare, 39 de băi, o sală de mese de 91 de metri, teren de baschet, bowling, terenuri de squash, terenuri de tenis și trei piscine. Casa are propria centrală electrică și un garaj imens cu 100 de locuri de parcare.
Vila Larry Ellison
Deținută de Larry Ellison, co-fondatorul Oracle și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, vila care îi poartă numele a fost evaluată la 200 de milioane de dolari. Casa, proiectată de Paul Driscoll, arhitect și profesor budist Zen, se încadrează sub influența japoneză și a fost gândită după un model de palat japonez. De-a lungul moșiei sunt plantați arbori scumpi – flori de cireș, arțari și stejari. Proprietatea Ellison se întinde pe 23 de acri și include 10 proprietăți diferite, o casă de ceai și o baie, un lac artificial și un iaz Koi.
Palazzo di Amore
Tot în jur de 200 de milioane de dolari costă și Palazzo di Amore, proprietate a antreprenorului imobiliar Jeff Green, situate în Beverly Hills. Vila are 12 dormitoare, 23 de băi, numeroase piscine, terenuri de tenis, cascade, cinematograf și un garaj pentru 27 de mașini.
Vila Firenze
Una dintre cele mai scumpe proprietăți din Los Angeles, vila Firenze, este scoasă la vânzare din anul 2018, dar încă nu și-a găsit noul proprietar. Listată la prețul de 165 de milioane de dolari, proprietatea se întinde pe o suprafață de 7 acri, iar vila în sine, construită ca un palat italian, are 22.000 de metri pătrați, la care se adaugă o casă de oaspeți de 5.000 de metri pătrați, o piscină imensă, teren de tenis și un garaj pentru 30 de mașini. Vila este proprietatea miliardarului american Steven Udvar-Hazy, CEO al Air Lease Corporation, companie care se ocupă cu închirierea de avioane private.
Vila lui Lakshmi Mittal
Situată într-una dintre cele mai prestigioase zone din Londra, Kensington Gardens, vila miliardarului indian Lakshmi Mittal este una dintre cele mai scumpe din lume. Aflată la nr. 18-19, proprietatea de 130 de milioane de dolari se întinde pe o suprafață de peste 50.000 de metri pătrați, vecini fiind nimeni alții decât Prințul William și Kate Middleton.
Casa a fost construită pentru prima dată în secolul 19 – inițial au fost două case semidetașate, ulterior fiind transformate într-o singură locuință de către dezvoltatorul David Khalili. Imobilul are 12 dormitoare, o piscină interioară, băi turcești și suficiente locuri de parcare pentru 20 de mașini. Înaintea magnatului indian, vila a avut alți proprietari celebri și bogați, precum Bernie Ecclestone sau familia Rothchilds.
Cea mai scumpă „casă” din lume
Palatul Buckingham a fost declarat cea mai scumpă casă din lume, dar nu e de vânzare. Proprietatea din Westminster, Londra, deținută de familia regală britanică, a fost evaluată la 2,9 miliarde de dolari. Imobilul cuprinde 775 de camere, 78 de băi si alte peste 100 de spații. Palatul are 828.000 de metri pătrați și o grădină de 40 de acri, fiind reședința oficială a monarhiei din 1873.