Căuta…

Search
Close this search box.
zeroavia avion hidrogen

ZeroAvia pune accentul pe zborurile comerciale pe hidrogen

Florin Amariei
01/07/2021
No Comments

Programul companiei prin care urmărea lansarea unui avion cu șase locuri propulsat cu ajutor hidrogenului a fost întrerupt pentru a porni ceva mai ambițios: zborurile comerciale fără emisii.

Tranziția către economie fără emisii se dovedește deja dificilă, însă pentru mai multe industrii aceasta reprezintă o reală provocare. Deși există inițiative care au demonstrat că zborul cu aeronave pe baterii poate fi făcut în siguranță, acesta nu poate fi utilizat pentru traversarea a zeci de țări fără escală. Volocopter, spre exemplu, a fost gândit pentru a fi utilizat în proximitatea zonelor urbane.

ZeroAvia își pune speranța în hidrogen și s-ar putea dovedi soluția utilă. Față de bateriile din prezent care pot stoca 12.000 Wh/kg, hidrogenul oferă 33.600 de Wh/kg. Emisiile rezultate în urma consumării acestuia sunt compuse doar din apă.

ZeroAvia se află în topul firmelor care încearcă să găsească rețeta de succes pentru zborul fără emisii, dar a reușit să ajungă la știrile televiziunilor principale europene numai după ce un prototip a efectuat o aterizare de urgență. Cu toate că aeronava a aterizat într-un câmp de lângă aeroportul Cranfield, nu au fost înregistrate accidente ale ocupanților.

În timp ce se desfășoară o investigație, compania a avansat cu următoarea sa fază de dezvoltare, HyFlyer II cu 19 locuri, iar acum are două aeronave pentru modernizarea cu grupurile de propulsie mai mari. ZeroAvia a achiziționat două avioane Dornier 228 cu 19 locuri pentru a se adapta cu două motoare cu hidrogen dublu de 600 kW pentru a deveni cea mai mare platformă de certificare de până acum. Cu 100 kg (220 lb) de H2 comprimat la bord, aceste avioane vor oferi o autonomie de 500 de mile (805 km).

Una va locui în Marea Britanie, cealaltă în SUA, pentru a servi atât ca avioane de testare și demonstrative, cât și ca platforme pentru certificarea acestor trenuri de propulsie de 600 kW pentru uz comercial – ZeroAvia speră să aibă o ofertă comercială pe piață până în 2024. Proiectul HyFlyer II este susținut de guvernul britanic.

Și 19 locuri nu sunt în niciun caz punctul final; compania a anunțat, de asemenea, o investiție suplimentară de 13 milioane de dolari SUA către un avion mai mare din nou, capabil să asigure mai mult de 50 de pasageri. Investiția totală în acest proiect până acum este de 37 de milioane de dolari, iar AP Ventures, SGH Capital, Alumni Ventures Group, Amazon’s Climate Pledge Fund, Summa Equity, Shell Ventures, Horizons Ventures și alte firme sunt acum în amestec.

Rămâne de văzut dacă ZeroAvia va obține rețeta de succes și va lua fața celor de la Boeing sau Airbus.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT