Căuta…

Search
Close this search box.
vin invechit spatiu petrus 2000

Vin învechit în spațiu timp de 14 luni, scos la licitație

Florin Amariei
05/05/2021
No Comments

Un vin învechit în spațiu, mai exact pe Stația Spațială Internațională, este scos la licitație de Christie`s. Acesta a stat 14 luni în orbită.

În mod normal, o sticlă de Petrus 2000 costă în jur de 8.500 – 9.000 de euro. Acum, însă, valoarea acestuia s-ar putea ridica până la aproape 900.000 de euro!

Pasionații sau cunoscătorii știu că obsesia pentru un pahar de vin cu adevărat bun presupune investiții majore în construcții care să respecte cele mai înalte standarde din domeniu. De aceea, în unele cazuri cramele personale sau ale unor companii sunt construite de la zero cu propriul sistem de climatizare complex.

Acum, însă, avem primul vin învechit în spațiu. Acesta face parte dintr-o serie de 12 sticle trimise pe Stația Spațială Internațională (ISS). Numai transportul acestora a costat peste 280.000 de euro. Scopul acestei măsuri a fost observarea maturării vinurilor în spațiu, o măsură care face parte din programul WISE.

Sticlele Petrus 2000 aflate pe ISS au beneficiat din start de un avantaj: lipsa gravitației. Elementele din recipiente au putut, așadar, coexista și forma fără auspiciul greutății constante.

Vinul întors pe Pământ după o aventură de 440 de zile în spațiu a fost degustat de 12 somelieri la Institutul Științelor Vinului în martie 2021. Aceștia au căzut de acord cu privire la impactul pozitiv avut de maturare pe orbită asupra vinului. Petrus 2000 de pe ISS era mai dulce și mai armonios față de o altă sticlă din același lot rămasă pe Terra, conform acestora.

Câștigătorul licitației va primi, însă, două sticle. Cea adusă de pe ISS și una rămasă pe Pământ. Astfel va putea remarca diferențele.

Fondurile obținute în urma licitație vor fi alocate programului WISE.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT