Căuta…

Search
Close this search box.

Telemunca, risc major de securitate cibernetica

Florin Amariei
10/11/2020
No Comments

Un nou barometru Frames arata ca telemunca sau work from home-ul reprezinta un risc major de securitate cibernetica.

Expertii afirma ca, fara masuri de management al securitatii informatiilor, exista riscul ca aceste companii sa sufere pierderi majore, daca informatiile de business sau datele cu caracter personal fac subiectul unor brese de securitate.

“Schimbarile legate de munca de acasa s-au facut de la o zi la alta si nu am avut timpul si resursele necesare sa adaptam corespunzator masurile pentru securizarea activitatilor online. In plus, ar fi trebuit ca angajatii sa beneficieze de instruire pentru noua realitate digitala, insa nu avem buget”, potrivit unui raspuns primit de la unul dintre participantii la sondaj, care ar putea defini pe ansamblu opinia majoritara a celor 672 de participanti la barometrul realizat in perioada 25 octombrie – 1 noiembrie.

Barometrul a urmarit sa afle perceptia mediului de afaceri in privinta managementului securitatii informatiilor si a pregatirii angajatilor pentru noua realitate a muncii de acasa.

Potrivit datelor studiului realizat la nivel national, 67% dintre respondenti au declarat ca pandemia de COVID-19 a determinat firmele pe care le conduc sau la care lucreaza sa adopte munca de acasa, o decizie pe care 87% o considera drept o masura pozitiva in contextul pericolului de infectare cu noul coronavirus.

“Munca de acasa a venit cu avantaje dar si cu dezavantaje pentru firmele romanesti, mai ales pentru cele in care, inainte de pandemie, utilizarea emailului, a sistemelor de videoconferinta si altor platforme cloud reprezentau o necunoscuta”, arata studiul citat.

Cele mai multe provocari le-a reprezentat absenta interactiunii sociale (cu colegii), mentionata de 58% dintre respondenti, absenta unui mediu de lucru optim (spatiu insuficient, conectivitate internet de slaba calitate, alte probleme logistice), sustinuta de 41%, si volumul mai mare de munca, amintit de 32% dintre acestia. Pe lista provocarilor s-au mai aflat cresterea riscurilor de securitate cibernetica (24%) si problemele de management al angajatilor (19%).

In ceea ce priveste avantajele muncii de acasa, marea majoritate a respondentilor a indicat eliminarea timpului pierdut pe drum spre/de la serviciu (73%). Optimizarea timpului de lucru/eliminarea rutinei (52%) si existenta unui mediu de lucru fara restrictii (43%) s-au clasat pe urmatoarele doua locuri in topul avantajelor identificate de respondenti. Pentru o parte dintre ei (38%), un alt mare avantaj l-a reprezentat scaderea cheltuielilor personale generate de activitatea la birou (masa, transport, haine etc.)

Potrivit expertilor, dincolo de modul in care au reusit, logistic, sa le asigure angajatilor posibilitatea de a-si continua activitatea de acasa, marea problema identificata de barometrul Frames & Infosec Center este ca prea putine companii au constientizat si au luat masuri pentru a-si proteja activitatea digitala.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT