Tapestry, compania-mamă a Coach, va cumpăra Capri Holdings, care deține Michaels Kors, într-o tranzacţie majoră în lumea modei, care se cifrează la suma de 8,5 miliarde de dolari. Tranzacția va crea o companie în domeniul fashion, care va concura giganții europeni de lux, dar care va fi mai bine poziționată pe piață.
Acordul, care se aşteaptă să fie adăugat imediat la profitul ajustat al Tapestry, este de aşteptat să se încheie în 2024. Se estimează că tranzacţia va genera economii de peste 200 de milioane de dolari în trei ani de la încheiere, au precizat companiile.
Acordul va aduce sub o singură umbrelă mărcile de lux mai accesibile din cadrul Tapestry Kate Spade, Stuart Weitzman, precum şi mărcile Jimmy Choo şi Versace, deținute de Capri Holdings. În același timp, achiziţia Capri ar putea marca o renaştere a preluărilor în spaţiul de lux din SUA, în timp ce marile companii europene au câştigat mărci de ultimă generaţie.
Noua companie va avea amploarea necesară pentru a ajunge la clienți din întreaga lume cu vârste și venituri variate. De asemenea, aceasta va concura cu mai mult succes pe piața de lux, așa cum susține CEO-ul Tapestry, Joanne Crevoiserat. Aceasta spune că acest conglomerat de șase branduri emblematice, care sunt prezente în peste 75 de țări, generează venituri anuale globale de peste 12 miliarde de dolari. Comparativ, gigantul LVMH a înregistrat în 2022 vânzări de aproximativ 87 de miliarde de dolari, în timp ce un alt rival de pe Bătrânul Continent, Kering, a generat venituri de 23 de miliarde de dolari.
Tapestry le va plăti acţionarilor de la Capri Holdings 57 dolari per acţiune în numerar, ceea ce reprezintă o primă de aproape 65%. Valoarea capitalului propriu a tranzacţiei se ridică la 6,69 miliarde de dolari. Acţiunile Capri au crescut cu 56%, până la 54,12 dolari, în timp ce acţiunile Tapestry au scăzut cu 12 procente, asta după ce investitorii s-au opus împrumutului-punte de 8 miliarde de dolari acordat de companie pentru ca această tranzacţie să poată fi realizată.
Achiziţia Capri Holdings reprezintă, în același timp, un bastion împotriva unei încetiniri viitoare a cererii de bunuri de lux pe piața din Statele Unite ale Americii deoarece inflaţia persistentă îi obligă pe clienţi să reducă cheltuielile discreţionare. Acordul vine pe măsură ce Capri au înregistrat afaceri mai slabe în America de Nord și va ajuta compania să revigoreze brandul Michael Kors sub „o mai bună gestionare” sub umbrela Tapestry, susțin analiştii.
În rapoartele trimestriale din luna mai a anului curent, ambele companii au făcut referire la consumatorii americani, care devin mai precauți în privința cheltuielilor. Ambele companii au crescut prin achiziţii. În 2017, Tapestry, cunoscută atunci sub numele de Coach – a cumpărat producătorul de genţi Kate Spade pentru 2,4 miliarde de dolari. În acelaşi an, Capri, cunoscută anterior ca Michael Kors, a achiziţionat producătorul britanic de pantofi Jimmy Choo pentru 1,2 miliarde de dolari. Un an mai târziu, Capri avea să cumpere Versace pentru 2,2 miliarde de dolari În ultimii ani, brandurile de lux americane au fost în mod constant în urma celor europene, limitându-le, astfel, capacitatea de a concura cu mai mult succes. Grupul european LVMH, care este cotat la bursa din Paris, deţine în prezent 75 de mărci, inclusiv firma americană de bijuterii Tiffany şi casele de modă Louis Vuitton şi Dior.