Căuta…

Search
Close this search box.

Rusia și China vor construi prima stație selenară

Florin Amariei
12/03/2021
No Comments

Rusia și China au semnat un memorandum prin care stabilesc că vor construi prima stație selenară. Ambițiile spațiale ale marilor economii mondiale revin în prim plan.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a precizat într-un comunicat că acest proiect, al unei “Staţii ştiinţifice selenare internaţionale”, realizat împreună cu agenţia spaţială chineză, va fi deschis “tuturor ţărilor interesate şi partenerilor internaţionali”.

Cu toate acestea, textul nu specifică un calendar sau sumele ce vor fi investite pentru acest proiect.

Potrivit Roscosmos, Rusia şi China vor stabili o “foaie de parcurs” şi vor desfăşura “o strânsă colaborare’ pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

“Staţia ştiinţifică selenară internaţională constă dintr-un ansamblu de instrumente experimentale de cercetare, creat la suprafaţă sau pe orbita Lunii şi conceput pentru a efectua activităţi pluridisciplinare”, menţionează instituția.

Acest anunţ intervine în timp ce Rusia pare să rămână în urma multiplelor proiecte spaţiale ale altor state sau companii private.

Numeroase proiecte care au ca obiectiv Luna vizează satelitul natural al Pământului drept “banc de teste” către Marte, cum este cazul programului american Artemis.

Anul trecut, Rusia şi-a pierdut monopolul în cadrul zborurilor cu echipaj uman către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) după prima misiune de acest gen reuşită de compania americană Space X. Compania are în vedere un zbor către Lună în 2023.

Deşi beneficiază de o mare experienţă care datează din perioada sovietică, sectorul spaţial rus este afectat de dificultăţi în materie de inovare, precum şi de probleme de finanţare şi de corupţie.

Acest nou proiect selenar, dacă se va concretiza, ar putea relansa Moscova în cursă, cu ajutorul unui partener care nu îşi ascunde marile ambiţii spaţiale.

La jumătatea lunii februarie, China şi-a plasat sonda Tianwen-1 pe orbita lui Marte, o premieră pentru această ţară, realizată la aproape şapte luni de la lansare, în iulie.

În decembrie, China a adus pe Pământ şi eşantioane de sol de pe Lună, în cadrul primei misiuni de acest tip din ultimii peste 40 de ani.

La rândul său, Statele Unite, cu care Rusia continuă să menţină o bună colaborare în domeniul spaţial, au realizat asolizarea cu succes a celui de-al cincilea rover – Perseverance – pe Marte, la sfârşitul lunii februarie.

Americanii ar trebui să ajungă din nou pe Lună în 2024.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT