Căuta…

Search
Close this search box.
sophia robot creatie nft

Robotul Sophia a vândut o creație proprie cu 570.000 de euro

Florin Amariei
25/03/2021
1 Comments

Renumitul robot Sophia care a fost și în România a mai marcat o premieră, după ce a vândut o creație proprie printr-o licitație online cu 570.000 de euro.

O operă de artă digitală în format NFT, realizată de robotul umanoid Sophia, a fost vândută joi la licitaţie cu peste jumătate de milion de euro.

Creaţiile în format NFT (non-fungible token), o semnătură digitală stocată în registrele digitale blockchain care permite oricui să verifice proprietatea şi autenticitatea lucrărilor, reprezintă cea mai nouă senzaţie în domeniilor investiţiilor, o operă de artă digitală fiind vândută luna aceasta cu aproape 70 de milioane de dolari.

Robotul Sophia, lansat în 2016, a produs lucrarea de artă în colaborare cu artistul digital italian în vârstă de 31 de ani Andrea Bonaceto, cunoscut pentru portretele sale colorate, unele înfăţişând celebrităţi, precum directorul executiv al Tesla, Elon Musk.

Robotul a combinat de mai multe ori elemente din lucrările lui Bonaceto, istoria artei şi propriile desene fizice sau picturi pe diverse suprafeţe, într-un proces pe care creatorul ei, David Hanson, l-a descris drept “bucle iterative ale evoluţiei”.

Intitulată „Sophia Instantiation”, opera digitală este un fişier MP4 de 12 secunde care prezintă transformarea portretului realizat de Bonaceto în pictura digitală a Sophiei şi este însoţită de o lucrare în format fizic, pictată de Sophia pe un autoportret imprimat.

„Sunt atât de încântată de răspunsul oamenilor la noile tehnologii precum robotica… şi sunt atât de fericită că fac parte din aceste activităţi creative”, a declarat Sophia

Identitatea cumpărătorului nu a fost încă anunţată.

Creatorul robotului Sophia, David Hanson, de la Hanson Robotics, cu sediul în Hong Kong, a afirmat că a fost surprins de ritmul în care s-a desfăşurat licitaţia.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Tags

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT