Căuta…

Search
Close this search box.

Racheta SpaceX Falcon Heavy va transporta prima bază NASA pe Lună în 2024

Florin Amariei
13/02/2021
No Comments

NASA a anunțat că se bazează pe compania fondată de Elon Musk, SpaceX, pentru a transporta prima bază pe Lună în 2024 cu ajutorul rachetei Falcon Heavy.

Da, America se întoarce pe Lună. De data asta, însă, vor să și rămână acolo. Dacă lucrurile decurg conform planificării din prezent, aselenizarea ar trebui să aibă loc în mai 2024.

Programul prin care americanii vor păși din nou pe lună poartă denumirea Artemis, iar un element foarte important din acesta îl constituie prestabilirea unui avanpost orbital cu denumirea Gateway. Dimensiunea acestuia va fi de o șesime din Stația Spațială Internațională. Aceasta va deservi drept punct de întâlnire pentru misiunile desfășurate pe Lună.

În prezent, dezvoltarea se concentrează pe Postul de logistică și logistică al viitoarei stații (HALO) – care va fi furnizat de Northrop Grumman – și Elementul de putere și propulsie (PPE), care este proiectat și fabricat de Maxar Technologies.

Secțiunea Halo va fi, după cum sugerează și numele, un modul presurizat care găzduiește locuințele echipajului. De asemenea, va fi echipat cu porturi de andocare pentru vizitarea navelor spațiale și facilități care vor permite astronauților să efectueze experimente științifice. Această secțiune cu echipaj va fi susținută de elementul PPE, care va furniza HALO energie, comunicații de mare viteză și alte resurse vitale.

NASA a anunțat recent că a acordat SpaceX un contract profitabil pentru lansarea primelor elemente ale viitorului avanpost.

Contractul de 331,8 milioane de dolari va vedea cele două module ale stației spațiale lansate pe orbită amplasate în siguranță în interiorul învelișului protector al unei rachete Falcon Heavy . Suma substanțială acoperă achiziționarea rachetei, împreună cu costurile legate de lansare și alte cheltuieli ale misiunii.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT