Căuta…

Search
Close this search box.

Primul avion pe hidrogen lichid își va lua zborul în iulie

Florin Amariei
10/03/2021
No Comments

Primul avion propulsat cu ajutorul hidrogenului lichid își va întinde aripile în zbor chiar în 2021, mai exact în luna iunie.

Nu e pentru prima dată când vă povestim de inițiative care au menirea de a pensiona kerosenul, dar acum avem vești extraordinare. Se pare că vom putea renunța, în cele din urmă, la combustibilii fosili.

Așa cum bine știm, cei mai mari producători de emisii sunt companiile aeronautice. Transportul pe calea aerului pe distanță lungă reprezintă unul dintre principalii poluatori. Cum gazele care favorizează efectul de seră trebuie eliminate cât mai rapid, alternativele sunt la mare căutare.

Bateriile convenționale sunt grele, pilele de combustie încă rămân neutilizabile pe trasee lungi, așadar una dintre soluțiile cele mai bune o reprezintă hidrogenul lichid. Un astfel de sistem de propulsie poate stoca până la de trei ori mai multă energie decât alte soluții existente, lucru care ne arată că am putea zbura pe distanțe mult mai mari și fără emisii nocive.

Deși Airbus a dezvăluit un astfel de concept în 2020, nu ei fac primul pas concret în această direcție.

Curajul tinerilor, muza viitorului

Compania care lansează primul avion pe hidrogen lichid este AeroDelft. Compusă din 44 de studenți, entitatea olandeză deja a prezentat un prototip la o treime din mărimea reală a modelului care urmează să-și facă zborul inaugural în doar câteva luni.

Prototipul, controlat de la distanță, nu este mic; are o anvergură a aripilor de 5,7 m, cântărește 50 kg și transportă 1 kg de hidrogen lichid, suficient pentru o rezistență estimată în jur de 7 ore și o autonomie de aproximativ 500 km.

Dezvoltarea sistemului de hidrogen lichid se desfășoară în mare”, a declarat Sam Rutten, manager de proiect. “Încheiem faza de proiectare. Hidrogenul lichid este un lucru foarte dificil de utilizat. Pentru ca acesta să rămână lichid, trebuie să-l răcească la aproximativ 20 Kelvin, foarte aproape de zero absolut.

Echipa noastră de propulsie a dezvoltat un rezervor special și, de asemenea, alte sisteme de sprijin, care ne vor permite să zburăm cu hidrogen lichid. Începem deja faza de producție, au fost deja luați primii pași pentru a construi acest rezervor în conformitate cu toate certificările relevante.”

Compania nu intenționează să vândă produsul, dar au în vedere și acest aspect.

Suntem la un pas de revoluționarea călătoriilor pe calea aerului.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT