Căuta…

Search
Close this search box.

Premiera. Oman introduce impozitul pe venit

Florin Amariei
02/11/2020
No Comments

Asistam la o noua premiera. Oman este prima tara din Golf care introduce impozitul pe venit. Masura, insa, nu se va aplica acum.

Sultanul Haitham bin Tariq al Said a preluat fraiele Oman la inceput de 2020 si a promis ca se va ocupa de finantele publice, astfel incat Guvernul sa aiba parte de o fiscalizare coerenta care va sustine bugetul de stat. Acum oficialul anunta ca Oman introduce impozitul pe venit incepand cu 2022.

Sultanul Haitham bin Tariq s-a nascut la Muscat la 23 octombrie 1954, este un membru al familiei regale Al Saidi si a absolvit Universitatea Oxford, Programul de servicii externe in 1979. A fost primul presedinte al Asociatiei de Fotbal din Oman la inceputul anilor 1980 si este descris ca un pasionat de sport. A fost subsecretar al Ministerului Afacerilor Externe pentru Afaceri Politice din 1986 pana in 1994, iar ulterior a fost numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe (1994-2002). Ulterior a fost numit ministru al patrimoniului si culturii la mijlocul anilor 1990. A fost cel care a reprezentat de obicei Oman in strainatate.

Statul arab se confrunta cu efectele pandemiei si pretul scazut al petrolului, asadar era necesar un plan prin care sa se poata colecta mai multe venituri.

Chiar si asa, avem in vedere faptul ca niciunul dintre cele sapte state care formeaza Consiliul de Cooperare al Golfului (GCC) nu colecteaza impozit pe venit de la persoanele fizice.

“Intiativa este inca analizata, fiind studiate toate aspectele. Se asteapta ca acest impozit sa fie introdus in 2022”, se mentioneaza in planul economic pe termen mediu 2020-2024 publicat duminica seara. De asemenea, planul are drept obiectiv redirectionarea subventiilor de stat numai catre grupurile care au nevoie de ele, in loc sa subventioneze toti utilizatorii. Calcularea noilor tarife pentru energie electrica si apa ar urma sa se faca gradual in urmatorii ani, se mai precizeaza in document.

La mijlocul lunii octombrie, sultanul Haitham bin Tariq al Said a anuntat ca o Taxa pe Valoarea Adaugata de 5% va intra in vigoare in luna aprilie 2021, in cadrul eforturilor de diversificare a veniturilor guvernului.

Toate cele sase state arabe din zona Golfului au convenit in 2018 sa introduca o cota de TVA de 5%, dupa ce scaderea pretului petrolului le-a afectat veniturile. Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrein au introdus deja o Taxa pe Valoarea Adaugata de 5%, iar autoritatile de la Riad au triplat-o in acest an.

Ramane de vazut care va fi forma finala a impozitului pe venit in Oman. Cert e ca introducerea sa se va baza in prima faza pe o aplicare simplificata.

In Romania, impozitul pe venit se achita de catre persoanele fizice rezidente si nerezidente care desfasoara o activitate independenta sau dependenta pe teritoriul tarii noastre. Veniturile impozabile sunt cele:

  • din activitati independente;
  • din salarii si asimilate salariilor;
  • din cedarea folosintei bunurilor;
  • din investitii;
  • din pensii;
  • din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
  • din premii si din jocuri de noroc;
  • din transferul proprietatilor imobiliare;
  • ​din alte surse.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT