Căuta…

Search
Close this search box.
munca la distanta

Munca la distanta va goli orasele

Florin Amariei
01/11/2020
No Comments

Doua noi sondaje arata ca forta de munca de pana in 40 de ani planuieste sa ramana in regim de telemunca. Acest trend va goli orasele, conform specialistilor.

Prima analiza releva ca americanii sunt din ce in ce mai interesati de viata in mediul rural, unde isi doresc liniste si activitatea specifica unei vieti traite in jurul unei microferme. Conform Upwork, intre 12 si 23 de milioane de americani se gandesc sa se mute, multi dintre ei din marile orase din SUA.

Tendinta nu este una surprinzatoare in conditiile in care pandemia a facut mai periculoasa naveta cu mijloacele de transport in comun si munca in birourile aglomerate. Cu toate acestea, economistul sef de la Upwork, Adam Ozimek, a spus ca numarul mare a fost o surpriza. Pentru a confirma acest trend, Ozimek a comandat alte doua sondaje mai mici.

Aproximativ 20.000 de oameni au participat la acest sondaje care arata ca intre 6,9% si 11,5% dintre gospodarii intentioneaza sa se mute gratie oportunitatilor de munca la distanta. Acestea se adauga familiilor care se vor muta indiferent de modificarile aparute ca urmare a pandemiei. Din cei care intentioneaza sa se mute, 20,6% locuiesc in prezent intr-un mare oras, iar 41,5% se vor muta la mai mult de patru ore distanta si 13,2% la o distanta cuprinsa intre doua si trei ore.

Mai multe companii din sectorul tehnologiei, inclusiv Facebook Inc, Twitter Inc, Square, Dropbox Inc si Stripe, le ofera angajatilor optiunea de a lucra permanent in sistem remote iar in unele cazuri solicita o reducere a salariului pentru cei care pleaca din orasele scumpe.

La inceputul acestei saptamani, site-ul de recrutare Glassdoor a lansat un instrument care permite calcularea modului in care zona geografica poate afecta recompensele salariale pe termen lung. De exemplu, cei care vor pleca din San Jose si San Francisco ar putea suferi o reducere de 24,6% respectiv 21,7% a salariului. Cu toate acestea, economistul sef de la Glassdoor, Andrew Chamberlain, s-a declarat increzator ca orasele isi vor mentine o productivitate mai mare.

Pe langa aceste aspecte, un alt lucru vital se va modifica: pretul chiriilor. Este asteptata o scadere majora a preturilor si o relaxare a documentelor necesare pentru inchiriere.

Munca la distanta – previziunile pentru Romania

Mai multe companii au participat la sondajul PwC cu privire la viitorul telemuncii. Concluziile acestuia sunt importante atat pentru angajatori, cat si pentru angajati.

Documentul final releva ca adoptarea lucrului la distanta este noua norma pe piata muncii, iar peste 53% spun ca au creat si implementat deja o politica in acest sens. Din restul de 47%, mai mult de jumatate anticipeaza ca vor imbunatati sau implementa o politica de munca de la distanta pana la sfarsitul anului 2020.

Principalele trei prioritati in conceperea politicilor de adoptare a muncii la distanta sunt sanatatea si siguranta angajatilor, mentionata de 70% dintre respondenti, imbunatatirea experientei angajatilor (65%) si atragerea si retinerea talentelor cheie (60%).

“Lucrul la distanta a devenit o parte esentiala a noii normalitati, companiile fiind fortate in multe cazuri sa se adapteze pentru a-si putea continua activitatea. Temerile initiale ca productivitatea muncii va scadea au fost infirmate dupa primele luni de pandemie, insa ramane de vazut daca tendinta se pastreaza pe termen mediu si lung. Multi angajati au inceput sa resimta negativ lipsa interactiunii directe cu partenerii si colegii si sa-si doreasca o revenire la birou. In orice caz, lucrul de la distanta va fi o optiune pe termen lung si cele mai multe companii vor continua sa o aplice”, spune Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale si juridice PwC Romania.

Ramane, insa, de vazut cum se va adapta mediul privat la provocarile impuse de pandemie si cum vor fi modificate contractele de munca in 2021.

Munca la distanta sau telemunca este guvernata in Romania de Legea nr. 81/2018, act pe care il puteti consulta mai jos.

Munca la distanta – Legea nr. 81/2018

Articolul 1
(1) Prezenta lege reglementeaza modalitatea de desfasurare a activitatii de catre salariat in regim de telemunca.
(2) Prezenta lege se aplica in domeniile de activitate in care este posibila desfasurarea activitatii in regim de telemunca.

Articolul 2
In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) telemunca – forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
b) telesalariat – orice salariat care desfasoara activitatea in conditiile prevazute la lit. a).

Articolul 3
(1) Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent.
(2) Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.

Articolul 4
(1) In vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
(2) La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara.
(3) Angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.

Articolul 5
(1) Contractul individual de munca se incheie si se modifica, dupa caz, pentru salariatii care desfasoara activitatea de telemunca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) In cazul activitatii de telemunca, contractul individual de munca contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, urmatoarele:
a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza in regim de telemunca;
b) perioada si/sau zilele in care telesalariatul isi desfasoara activitatea la un loc de munca organizat de angajator;
c) locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, convenite de parti;
d) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului si modalitatea concreta de realizare a controlului;
e) modalitatea de evidentiere a orelor de munca prestate de telesalariat;
f) responsabilitatile partilor convenite in functie de locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca, inclusiv responsabilitatile din domeniul securitatii si sanatatii in munca in conformitate cu prevederile art. 7 si 8;
g) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la locul desfasurarii activitatii de telemunca al materialelor pe care telesalariatul le utilizeaza in activitatea sa, dupa caz;
h) obligatia angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozitiile din reglementarile legale, din contractul colectiv de munca aplicabil si/sau regulamentul intern, in materia protectiei datelor cu caracter personal, precum si obligatia telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
i) masurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul angajatilor si care asigura acestuia posibilitatea de a se intalni cu colegii in mod regulat;
j) conditiile in care angajatorul suporta cheltuielile aferente activitatii in regim de telemunca.

Articolul 6
(1) Telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul sau domiciliul angajatorului.
(2) Prin contractele colective de munca aplicabile si/sau prin contractele individuale de munca si regulamentele interne se pot stabili si alte conditii specifice privind telemunca in conformitate cu Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu Legea dialogului social nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 7
Angajatorul are urmatoarele obligatii specifice privind securitatea si sanatatea in munca a telesalariatului:
a) sa asigure mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
b) sa instaleze, sa verifice si sa intretina echipamentul de munca necesar, cu exceptia cazului in care partile convin altfel;
c) sa asigure conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de desfasurare a activitatii de telemunca si utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfasurare a activitatii de telemunca, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru.

Articolul 8
(1) Telesalariatul trebuie sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea angajatorului, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala nici propria persoana, nici alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.
(2) In mod deosebit, in scopul realizarii obiectivelor prevazute la alin. (1), telesalariatul are urmatoarele obligatii:
a) sa informeze angajatorul cu privire la echipamentele de munca utilizate si la conditiile existente la locurile desfasurarii activitatii de telemunca si sa ii permita acestuia accesul, in masura in care este posibil, in vederea stabilirii si realizarii masurilor de securitate si sanatate in munca, necesare conform clauzelor din contractul individual de munca, ori in vederea cercetarii evenimentelor;
b) sa nu schimbe conditiile de securitate si sanatate in munca de la locurile in care desfasoara activitatea de telemunca;
c) sa utilizeze numai echipamente de munca care nu prezinta pericol pentru securitatea si sanatatea sa;
d) sa isi desfasoare activitatea cu respectarea dispozitiilor privind obligatiile lucratorilor, asa cum sunt ele prevazute in Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare, precum si in conformitate cu clauzele contractului individual de munca;
e) sa respecte regulile specifice si restrictiile stabilite de catre angajator cu privire la retele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispozitie.

Articolul 9
(1) Pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca ale telesalariatului, reprezentantii organizatiilor sindicale la nivel de unitate ori reprezentantii salariatilor au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca ori regulamentul intern, dupa caz.
(2) Pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca, reprezentantii autoritatilor competente au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca, in conditiile stipulate in Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, cu modificarile ulterioare.
(3) In cazul in care locul de desfasurare a activitatii telesalariatului este la domiciliul acestuia, accesul prevazut la alin. (1) si (2) se acorda doar in urma notificarii in avans a telesalariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia.

Articolul 10
Prezenta lege se completeaza cu prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 11
Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) lit. a) referitoare la obligatia de a prevedea in mod expres in contractul individual de munca sau in actul aditional la acesta prestarea unei activitati in regim de telemunca, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana;
b) desfasurarea activitatii in regim de telemunca fara respectarea prevederilor art. 3 alin. (1), cu amenda de 5.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2), cu amenda de 5.000 lei;
d) incheierea contractului individual de munca fara stipularea clauzelor prevazute la art. 5 alin. (2) lit. b)-j), cu amenda de 5.000 lei;
e) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. a) referitoare la obligatia angajatorului de a asigura mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau echipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii, cu exceptia cazului in care partile convin altfel, cu amenda de 2.000 lei;
f) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. b) referitoare la obligatia angajatorului de a instala, verifica si intretine echipamentul de munca necesar, cu exceptia cazului in care partile convin altfel, cu amenda de 2.000 lei;
g) nerespectarea prevederilor art. 7 lit. c) referitoare la obligatia angajatorului de a asigura conditii pentru ca telesalariatul sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de desfasurare a activitatii de telemunca si utilizarii echipamentelor cu ecran de vizualizare: la angajare, la schimbarea locului de desfasurare a activitatii de telemunca, la introducerea unui nou echipament de munca, la introducerea oricarei noi proceduri de lucru, cu amenda de 2.000 lei.

Articolul 12
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 11 se fac de catre inspectorii de munca.
(2) Contravenientul poate achita in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de constatare ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din cuantumul amenzilor prevazute la art. 11 lit. b) – g), agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal de constatare.
(3) Contraventiilor prevazute la art. 11 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT