Căuta…

Search
Close this search box.

Lamborghini Diablo a împlinit 30 de ani

Dan Vardie
07/12/2020
No Comments

Automobili Lamborghini sărbătorește în 2020 cea de-a 30-a aniversare a Diablo-ului, unul dintre cele mai iconice modele din istoria mașinilor supersport, lansat pe piață în ianuarie 1990.

Povestea Lamborghini Diablo a început în 1985. A fost denumită intern Proiectul 132, cu scopul de a înlocui Countach, care era vârful gamei Lamborghini. Liniile curate și agresive sunt rezultatul unui proiect al lui Marcello Gandini, care a fost parțial revizuit de centrul de design al Chrysler. Gandini a devenit între timp acționarul majoritar al Automobili Lamborghini.

Câștigând inimile și aprecierea fanilor încă din prima zi, Diablo a fost oficial cea mai rapidă mașină de producție din lume la lansare, capabilă de o viteză maximă de 325 km/h. Comportamentul său dinamic impresionant a fost rezultatul unei munci intense de dezvoltare, care a implicat-o pe campioana de raliuri Sandro Munari.

Diablo s-a prezentat în configurația clasică Lamborghini, cu un motor de 5,7 litri în 12 cilindri, amplasat central. Motorul dispunea de patru arbori cu came și patru supape pe cilindru, era echipat cu injecție electronică multipunct, fiind capabil să dezvolte 485 CP și cuplu de 580 Nm. În ciuda faptului că este finisat luxos, cu interior din piele, aer condiționat, geamuri electrice și scaune reglabile electric, Lamborghini Diablo a fost un supercar deosebit de greu de controlat, având transmisie doar pe roțile din spate, într-o vreme în care nu erau disponibile sistemele ajutătoare de asistență electronică și nici chiar servodirecția (până în 1993). În acel an, Automobili Lamborghini a lansat Diablo VT, primul Lamborghini Granturismo care a fost echipat cu tracțiune integrală, ce a adus, de asemenea, o serie de îmbunătățiri mecanice și modificări stilistice.

Pentru a citi articolul complet, apasă https://autopro.ro/stiri-2/lamborghini-diablo-a-implinit-30-de-ani/

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT