Căuta…

Search
Close this search box.

Internet prin fibră optică de 100 Gbps, posibil la scară largă

Florin Amariei
03/02/2021
No Comments

Un parteneriat dintre Nokia și Vodafone a reușit să ducă la o realizare utilă pentru lumea tot mai conectată: internetul prin fibră optică cu o viteză de 100 Gbps este posibil la scară largă.

Proiectul Nokia și Vodafone ar putea revoluționa modul în care ne conectăm la internet, având în vedere că majoritatea abonamentelor din prezent oferă în continuare variante de ordinul sutelor de Mbps. Trecerea la 100 Gbps ar putea transforma și modul în care unele servicii sunt livrate în prezent.

Procesul a fost realizat folosind tipurile de rețele văzute în „ultima milă” între un ISP și un utilizator, ceea ce înseamnă că în cele din urmă întreaga rețea va putea fi implementată la scară largă.

În timp ce aceste viteze ar trebui să ne servească nevoile pentru o vreme, cererea este în continuă creștere, așa că, desigur, telecomunicațiile se gândesc deja mai departe. Infrastructura care utilizează sisteme optice capabile de 25 Gbps este mai aproape de piață (de înțeles), iar în această ultimă descoperire Nokia și Vodafone au arătat că fibrele optice pot fi setate astfel încât să furnizeze 100 Gbps fără pierderi considerabile.

Descoperirea a fost făcută folosind o rețea optică pasivă (PON), care este de genul care se găsește adesea pentru a deservi ultima parte a călătoriei dintre un ISP și casa sau afacerea unui client. Echipa a reușit să strângă datele suplimentare într-o singură lungime de undă, folosind noi tehnici de procesare digitală a semnalului (DSP).

O altă tehnică se numește transmisie cu rată flexibilă, care grupează modemurile (sau unitățile de rețea optică) împreună pe baza caracteristicilor similare, cum ar fi pierderea sau dispersia. Acest lucru face ca transmisia datelor să fie mai eficientă și reduce latența și consumul de energie.

Echipa spune că aceasta este prima dată când se utilizează o transmisie cu rată flexibilă într-un PON și arată că există suficient spațiu pentru a îmbunătăți tehnologia deja utilizată.

Cu toate că acest prag important a fost atins, echipa Nokia și Vodafone spune că o astfel de viteză va putea fi disponibilă afacerilor fără costuri mari de-abia în 2025.

România se numără printre țările cu cea mai bună infrastructură de internet, iar prezența ambelor companii în țara noastră ne-ar poziționa ideal pentru a începe implementarea unei astfel de tehnologii.

Trecerea de la 500 megabiți pe secundă la 102400 de megabiți pe secundă (1 Gbps) va reprezenta clar un salt important.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT