Google a inventat un ajutor digital care face posibilă sinestezia digitală, adică acum poți auzi culorilor.
Sinestezia se numără printre legile senzației; pe scurt, se referă la faptul că doi analizatori diferiți pot produce senzații concomitente, deși numai unul dintre ei a fost stimulat. Acest principiu e exemplificat prin faptul că, atunci când ne spălăm cu apă rece pe față (deci stimulăm analizatorul tactil, adică pielea), se îmbunătățește și acuitatea vizuală. Termenul de „sinestezie” provine din limba greacă și înseamnă a percepe împreună. Cea mai întâlnită formă este asocierea dintre note muzicale și culori.
Pe de o parte, se consideră că sinesteziile sunt rezultatul conexiunilor multiple înnăscute dintre neuroni, care permit procesarea unei singure informații într-o manieră complexă. Pe de altă parte, se consideră că sinesteziile sunt cauzate de lipsa inhibiției la nivel cerebral. Un semnal auditiv este perceput de întregul cortex; are loc analiza stimulului, după care prelucrarea lui se realizează în zona „proiectată” specific pentru acest lucru. Când acest fapt nu se întâmplă, când nu există inhibiție în activitatea corticală, individul vede note muzicale.
Google a făcut posibilă înțelegerea acestei condiții. Colaborarea cu Wassily Kandinsky, artist care a avut sinestezie, și parteneriatul cu Centrul Pompidou au făcut posibilă o expoziție auditivă introductivă în sinestezie.
Artistul își aduce aminte în memoriile sale cum zărirea galbenului îl făcea să audă trompete, iar roșu îl ajuta să asculte viori.
Experimentul Google le permite vizitatorilor expoziției să vadă lumea, așa cum a auzit-o Kandinsky. În 1925, capodopera artistului, „Galben, roșu, albastru”, a deschis un nou drum în lumea artei abstracte, îndrumând privitorul de la stânga la dreapta cu forme și nuanțe schimbătoare. La aproape un secol după ce a fost pictat, instrumentul interactiv Google permite vizitatorilor să facă clic pe diferite părți ale operei de artă pentru a parcurge descrierea artistului a culorilor, sunetelor asociate și stărilor care au inspirat lucrarea.
Vizita poate fi efectuată complet gratuit dând click AICI.