Căuta…

Search
Close this search box.

Fulgerul a creat viața pe Terra

Florin Amariei
20/04/2021
No Comments

Un nou studiu realizat de o echipă de cercetători ai Universității Yale arată ca fulgerul a creat viața pe Terra prin activarea unei biomolecule.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, de-a lungul timpului, fulgerele produse în atmosfera terestră ar fi putut activa fosforul, o biomoleculă aflată la originea vieţii pe planeta noastră, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Yale.

Fosforul este un ingredient necesar vieţii, aşa cum înţelegem noi viaţa, pe Pământ. Cercetătorii caută semnătura chimică a fosforului şi pe alte planete pe care ar putea exista viaţă. Însă, în urmă cu miliarde de ani, fosforul era blocat în interiorul unor minerale insolubile, fiind practic inaccesibil. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat cum a fost posibilă tranziţia fosforului în forma aflată la baza vieţii.

Cercetătorii sunt de părere că fosforul care a participat la apariţia vieţii pe Pământ ar putea proveni dintr-un mineral rar denumit schreibersit (sau rabdit), care apare frecvent în componenţa meteoriţilor. Acest mineral se poate forma însă şi în materia vitrificată sub acţiunea fulgerelor (fulgurită – material ce se formează atunci când fulgerele lovesc solul nisipos). Schreibersitul este solubil în apă şi astfel, conţinutul de fosfor este eliberat, iar acest element considerat esenţial pentru apariţia vieţii a devenit accesibil pentru a intra în alte reacţii chimice.

Dacă unii oameni de ştiinţă sunt de părere că schreibersitul a fost adus pe Pământ de meteoriţi, alţii susţin că nu s-ar produs suficient de multe impacturi de acest fel în urmă cu 4,5 miliarde – 3,5 miliarde de ani, intervalul în care ar fi apărut viaţa terestră.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT