Căuta…

Search
Close this search box.

Forward Motion – vise în mișcare

Dan Vardie
09/11/2020
No Comments

Artistul american Pedro Sanchez de Movellán a creat Forward Motion, o colecție de sculpturi captivante și mereu schimbătoare, care se transformă în fața ochilor privitorului.

Forward Motion este o colecție formată din șapte capodopere kinetice, care armonizează formele elegante cu ingineria precisă, transformând visele kinetice în realitate.  Fiecare piesă este realizată impecabil și este adusă la viață într-un mod unic, întorcându-se, învârtindu-se și mișcându-se într-o manieră captivantă cu ajutorul unei adieri ușoare sau a unei atingeri a mâinii. Chiar și în repaus, oricare dintre aceste lucrări fascinante va transforma un spațiu simplu într-unul vibrant.

Pentru crearea acestei colecții, Pedro Sanchez de Movellán a folosit  uneltele de prelucrare ca o extensie a mâinilor sale pentru a modela oțelul inoxidabil și aluminiul de calitate aerospațială, proiectând astfel sculpturi rotative, care oferă compoziții nesfârșite. Aceste construcții lirice valsează și se legănă elegant pe o muzică pe care doar ele o pot auzi, fiecare piesă interpretând un spectacol încântător.

Pentru a obține performanța dorită, fiecare componentă este modelată meticulos și echilibrată cu contragreutăți din alamă, care permit formelor să oscileze liber.  În afară de câteva piese cu mecanisme de pendul, majoritatea operelor de artă ale lui de Movellán folosesc arbori rotativi, simpli, poziționați pe rulmenți de înaltă precizie.

Colecția Forward Motion

Flying Dutchman

Similar cu mișcarea unui roller coaster, cele cinci forme alungite ale sculpturii „Flying Dutchman” se deplasează și se învârt în jurul lor, mergând într-o plimbare sălbatică și accelerând câteva clipe înainte de a încetini din nou. Această sculptură, realizată din aluminiu anodizat și nichelat și oțel inoxidabil, are o înălțime de 88,9 cm.

În același spirit, dar cu dimensiuni mai mici, „Dihedral Green” învârte ritmic două brațe cu extensii în formă de lacrimă, suprafețele lor șlefuite fiind accentuate cu o pulbere de un verde mentă.

Lunette

„Luneta” adaugă o altă dimensiune operei artistului prin plasarea a șase brațe cu lacrimi care se rotesc pe o axă, creând un spectacol de mișcări aparent coregrafiate. Această sculptură kinetică înaltă (91,4 cm) are componente din alamă, oțel inoxidabil și aluminiu, iar marginea este acoperită cu o pulbere verde, care evidențiază mișcarea. Timpul pare să stea în loc atunci când observăm nesfârșitele modele geometrice, care se desfășoară în această operă de artă.

Halcyon

Fluxul și refluxul lui „Halcyon” amintește de un caleidoscop. Aici, de Movellán poziționează patru brațe aurii care se termină în cercuri și forme semilunare, creând o scenă de forme în continuă evoluție, pe un fundal negru profund. Mișcarea fluidă a acestei lucrări kinetice este alimentată de electricitate. „Halcyon” este realizată din aluminiu acoperit cu pulbere, vopsea acrilică, alamă acoperită cu pulbere și oțel inoxidabil.

Eclipse

„Eclipse” surprinde puterea hipnotică a artei kinetice prin sunet și mișcare. Similar cu un ceas de perete, „Eclipse” este alimentat de un pendul și se mișcă grațios datorită mecanismului său de echilibrare, în timp ce un rulment de ambreiaj permite doar mișcarea înainte.

Odată pus în mișcare, brațul se balansează în sens circular, aproape imitând indicii unui ceas. Această lucrare impresionantă face ca trecerea timpului să fie tangibilă, fără a o măsura efectiv. Cu o lățime de 76 cm și o înălțime de 86 cm și încorporând detalii cu frunze de aur, „Eclipse” este un ornament de perete atrăgător pentru orice spațiu.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT