Căuta…

Search
Close this search box.

Dispare Baselworld?

Dan Vardie
15/04/2020
No Comments

Rolex și marca soră Tudor, Patek Philippe, Chopard și Chanel au anunțat că vor părăsi Baselworld! O lovitură de grație!

Baselworld

Baselworld are peste 100 de ani dar a suferit o scădere constantă în utlimii ani. Datorită COVID 19 , organizatorii au fost obligați să „amâne” expoziția pentru ianuarie 2021. La data anunțului amânării, cele 4 mărci care astăzi au decis să iasă, erau pe lista de participanți.

“Am luat parte la Baselworld din 1939. Din păcate, având în vedere modul în care a evoluat evenimentul și deciziile recente luate de MCH Group și, în ciuda marelui atașament pe care l-am avut, am decis să ne retragem”, a declarat Jean Frédéric Dufour, CEO al Rolex și membru al consiliului de administrație al Tudor într-o declarație oficială. “În urma discuțiilor inițiate de Rolex, mi s-a părut firesc să creăm un nou eveniment cu parteneri care împărtășesc viziunea noastră și sprijinul nostru necondiționt pentru industria elvețiană al ceasurilor. Acest lucru ne va permite să prezentăm noile noastre ceasuri în conformitate cu nevoile și așteptările noastre, să ne unim forțele și să apărăm mai bine interesele industriei.”

Este vorba despre o nouă expoziție – care nu are încă un nume- realizată la Geneva împreună cu Fundația pentru Haute Horlogerie. Chiar dacă va avea loc în Aprilie 2021, în aceiași perioadă cu Watches & Wonders și chiar și în același spațiu expozițional, va fi un eveniment separat, deschis doar presei, retailerilor și clienților importanți.

„Decizia de a părăsi Baselworld nu a fost una ușor de luat pentru mine, fiind a patra generație a familiei Stern care participa la acest eveniment tradițional anual”, a declarat Thierry Stern, Președintele Patek. “Dar viața evoluează constant, lucrurile se schimbă și oamenii se schimbă, fie că este la nivelul celor responsabili pentru organizarea târgului de ceasuri, branduri sau clienți. Trebuie să ne adaptăm constant, să ne întrebăm ce facem, pentru că ceea ce a fost corect ieri s-ar putea să nu fie neapărat valabil astăzi!” Stern a adăugat că Baselworld nu mai reprezintă viziunea brandului și citează o încălcare a încrederii de către organizatori. Brandurile de top sunt de mult timp nemulțumite de managementul Baselworld, de lipsa de comunicare, precum și de decizia lor de a amâna spectacolul până în ianuarie 2021.

 “Trebuie să răspundem nevoilor legitime ale retailerilor, ale clienților și ale presei din întreaga lume”, a mai spus Stern. “Ei trebuie să fie capabili să descopere noile modele de la ceasornicarii elvețieni în fiecare an, la un moment dat, într-un singur loc, iar acest lucru în cel mai profesionist mod posibil. De aceea, în urma mai multor discuții cu Rolex și în acord cu alte mărci participante, am decis să creăm împreună un eveniment unic la Geneva, reprezentativ pentru savoir-faire-ul nostru.”

 Vestea vine în paralel decizia celor două case lider – Rolex și Patek Philippe -de a amâna lansările lor de produse noi în acest an, pe termen nelimitat.

Față de aceste decizii șoc, organizatorii Baselworld au dat astăzi un comunicat de presă care precizează: „Companiile care “migrează” acum – inclusiv Rolex – s-au pronunțat în favoarea unei amânări până în ianuarie 2021. Aceste companii sunt reprezentate în Comitetul expozanților, unde viziunea viitoare pentru Baselworld a fost discutată în mai multe rânduri și s-a bucurat de aprobarea acestor mărci, după cum s-a demonstrat și prin nenumărate discuții individuale. Intenția de a se muta la Geneva nu a fost niciodată menționată.”

Cu alte cuvinte, organizatorii Baselworld încearcă să sugereze o „dezertare” a acestor mărci pilon ale expoziției. Însă pentru cititorii statornici ai revistei TEMPORIS nu este o surpriză de mari proporții. În mai multe rânduri am menționat intențiile Fundației de Haute Horlogerie, ale Președintei Fundației, Fabiane Luppo, de a convinge cele două mărci să se alăture WW. Iată că acum Fabiane a reușit chiar dacă va avea de organizat o altă expoziție în același timp cu WW.

În ianuarie, mărcile de ceasuri Bvlgari, Hublot, Zenith și Tag Heuer au deschis un nou eveniment în Dubai, cu indicii că ar putea deveni o afacere permanentă, iar Swatch Group a părăsit Baselworld încă din 2018 și a creat evenimentul Time to Move în luna mai a anului trecut pentru a prezenta noile sale lansări (eveniment amânat în acest an din cauza pandemiei). Alte branduri importante, inclusiv Grand Seiko și Breitling, au părăsit Baselworld după ediția de anul trecut la care au participat. Mai mult, o serie de mărci la inițiativa Bvlgari și Breitling au anunțat realizarea în acest an al unui eveniment numit „Geneva Days”. Este evident că sunt tot mai multe inițiative de expoziții. Numitorul comun pare să fie Geneva care încearcă să acapareze absolut toate expozițiile în domeniu. Este la fel de cert că pentru Baselworld pare a fi lovitura de grație care rămâne fără expozanți vitali.

Întrebarea firească este dacă Baselworld va mai exista? Până în acest moment, divizia de ceasuri LVMH- Hublot, Zenith și TAG Heur nu au luat o deczie dacă vor continua sau nu cu Baselworld dar este probabil să se alăture inițiativei Rolex. Dacă și acest lucru se va produce, este improbabil ca Baselworld să mai existe doar cu mărcile mai mici care eventual vor dori să participe. Dacă vreți un prognostic, astăzi șansele lui Baselworld de mai exista au scăzut sub 30%!

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT