Căuta…

Search
Close this search box.
darpa rachete nucleare

DARPA, noi contracte pentru rachete cu motoare nucleare

Florin Amariei
14/04/2021
No Comments

DARPA se apropie cu pași timizi dar siguri înspre împlinirea ambițiilor setate în programul DRACO. Acum a încheiat trei noi contracte pentru rachete cu motoare nucleare care vor permite călătorii în spațiu mai rapide și pe distanțe mai mari.

General Atomics, Blue Origin și Lockheed Martin sunt cei trei câștigători ai licitațiilor lansate de DARPA. Companiile vor trebui acum să lucreze pentru îndeplinirea primei etape: plasarea în orbită a unei rachete propulsate cu energie nucleară. Acest pas va trebui îndeplinit până în 2025.

Umanitatea începe să-și asume explorarea spațiului, iar descoperirile recente au arătat că rachetele chimice nu pot face față cu brio unei misiune umanizate pe Marte. De aceea, sistemul de propulsie trebuie să fie înlocuit cu unul care poate genera suficientă putere de-a lungul unei perioade îndelungate de timp.

Pentru pista A, General Atomics va lucra la proiectarea preliminară a unui reactor NTP și a unui concept de subsistem de propulsie. Între timp, Track B va vedea Blue Origin și Lockheed Martin dezvoltând independent un concept de navă spațială Operational System (OS) bazat pe obiectivele misiunii și proiectarea unui concept de navă spațială Demonstration System (DS). Acestea vor conduce la următoarele faze care se vor concentra pe proiectarea și fabricarea detaliată a navei spațiale pentru demonstrația orbitală.

Până în prezent, DARPA a contractat deja Gryphon Technologies pentru a lucra la un sistem NTP High-Assay Low Enriched Uranium Low Enriched (HALEU). Acum, programul DRACO își propune să producă un demonstrator orbital care va presupune o fază 1 de 18 luni care implică două piste paralele.

Rămâne de văzut care va fi succesul final.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT