Căuta…

Search
Close this search box.

Clasamentul celor mai mari producători de vin din lume în funcție de țară

Filip Sirbu
20/08/2023
No Comments

Organizația prestigioasă OIV, care adună sub aceeași umbrelă principalii producători de vin din întreaga lume, a compilat o statistică fascinantă a țărilor cu cea mai semnificativă contribuție la producția globală de vin. Rezultatele sunt deosebit de captivante.

Aflată în vârf de listă, Italia a produs aproape 50 de milioane de hectolitri de vin—echivalentul a aproximativ 1.994 de piscine olimpice—în 2022, reprezentând aproape o cincime din producția totală de vin aferentă anului trecut. Mai puțin de jumătate din această cantitate de vin a fost exportată în străinătate, făcând din Italia și cel mai mare exportator de băutură în volum.

Coasta lungă a țării duce la un climat moderat, permițând producția de vin în 20 de regiuni diferite din Italia, cu regiunile Veneto, Apulia, Emilia-Romagna și Sicilia în fruntea producției.

Alte țări cunoscute pentru cultura vinului—Franța (45,6 hectolitri) și Spania (35,8 milioane de hectolitri)—se află pe locurile doi și trei în producția de vin, respectiv. Împreună, aceste trei țări sunt responsabile de jumătate din producția mondială de vin.

Statele Unite, clasate pe locul 4, sunt cei mai mari producători de vin din America, depășind alte țări producătoare de vin precum Chile (locul 6) și Argentina (locul 7).

Africa de Sud, clasată pe locul 8, este una dintre cele patru țări africane din setul de date, deoarece producția de vin nu este la fel de răspândită pe continent ca în alte regiuni ale lumii.

Între timp, China (clasată pe locul 12) este cel mai mare producător de vin din Asia. Preferința regiunii pentru alte băuturi alcoolice distilate ajută la explicarea faptului că următorii doi mari producători de vin din Asia, Japonia (locul 23) și Turcia (locul 29), ocupă poziții intermediare.

Nu este surprinzător faptul că țările europene reprezintă două treimi din oferta mondială de vin, urmate de America (20%) și apoi de Oceania (6%).

În ceea ce privește țara noastră, ne putem mândri cu un venerabil loc 14 în această ierarhie aferentă anului 2022. O scădere de 5 locuri față de statistica la nivelul anului 1989, când țara noastră ocupa locul 9 în ierarhia globală a producătorilor de licori bahice…

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT