Căuta…

Search
Close this search box.

Candela Seven – primul hidropter electric

Florin Amariei
17/12/2020
No Comments

Torqeedo anunță că lumea are deja primul hidropter electric – Candela Seven. Ambarcațiunea este capabilă de 55 km/h.

Candela Speed Boat este un start-up din Suedia a cărui componență include programatori, matematicieni și ingineri care și-au dorit de la bun început să creeze primul hidropter electric – o ambarcațiune cu aripi portante. La o anumită viteză, mărimea portanței creată de aripi depășește greutatea navei și aceasta se ridică la o oarecare înălțime deasupra apei. Aripile și suporții au forme hidrodinamice și secțiuni reduse, în acest fel rezistența lor la înaintare fiind mult diminuată. În timpul deplasării aripile sunt complet imersate sub apă, iar la viteză maximă numai parțial. Aripile sunt dispuse în tandem la prova și la pupa, acestea din urmă aflându-se întotdeauna în siajul celor de la prova pentru a se reduce și mai mult rezistența la înaintare.

„Candela Seven combină un consum minim de energie cu maximum de performanță”, spune Ralf Plieninger, director Torqeedo. Acesta este responsabil de tehnologie și administrare în cadrul Torqeedo și se declară încântat de succesul pe care Candela l-a prezentat prin această ambarcațiune.

Povestea Candela Speed ​​Boat este înrădăcinată în arhipelagul de lângă Stockholm. Într-o zi, fondatorul și directorul general Gustav Hasselskog s-a urcat în barca sa cu motor pe benzină la casa de vară pentru a merge la supermarketul din insulă – copiii săi doreau înghețată. La început, a fost șocat cât de scumpă era înghețata: 2,50 €! Dar apoi a calculat costul combustibilului pentru călătoria dus-întors: 40€ benzină. „Cumpărați-vă câtă înghețată doriți”, le-a spus el copiilor săi. La întoarcere, Hasselskog a început să se gândească la automobilele Tesla. Ce-ar fi dacă ați putea combina motoare electrice moderne cu hidroptere care sunt acum echipate standard în cursele competitive de bărci cu pânze? Ideea l-a captivat. Dar este o călătorie lungă de la o idee la un produs pregătit pentru piață.

„Nimeni nu știe asta mai bine decât echipa Torqeedo”, ni se spune în comunicatul de presă. Acum, lider mondial în ambarcațiuni electrice capabiile de parcurgeri până la 120 de picioare, Torqeedo a fost fondată din motive foarte similare. „Chiar dacă am crescut mult de atunci”, spune Plieninger, „ne-am ținut de cultura pe care ne-am asumat-o de la bun început. Ne place să rezolvăm probleme și să facem lucrurile diferit.”

Echipa Candela încerca să rezolve o problemă provocatoare. O barcă cu o lungime de 7,5 metri consumă de 12 până la 18 ori mai mult combustibil decât o mașină, motiv pentru care are sens ecologic și economic să treci de la benzină la motoare electrice. Dar, deoarece majoritatea bateriilor au o densitate energetică mai mică decât benzina, bărcile electrice trebuie optimizate pentru a avea o rază lungă de acțiune sau viteză mare, dar nu și pentru ambele.

Candela Seven are 7,7 metri lungime și șase locuri. Motorul său electric Deep Blue accelerează barca ușor și silențios. În primii câțiva metri, se simte ca și cum ai fi într-o barcă foarte frumoasă, standard. Dar totul se schimbă la 27 km/h – atunci când ambarcațiunea se ridică din apă pe aripile sale. „Consumul de energie scade cu 80% în modul hidrofil – ceea ce ne oferă o gamă similară cu un motor pe benzină”, spune Hasselskog. Barca rulează foarte ușor pe aripile sale – nu există lovituri în valuri și nici zgomot care să deranjeze.

Designul lui Candela Seven se bazează pe informații din domeniul aeronauticii. Coca și puntea sunt fabricate din fibră de carbon și cântăresc 180 kg. Cu o greutate totală de 1300 kg, Candela Seven este cu 30% mai ușoară decât o barcă convențională din fibră de sticlă. „Apa formează o suprafață complexă, motiv pentru care multe bărci nu circulă lin”, spune Alexander Sifvert. „Cea mai mare provocare a fost păstrarea ambarcațiunii stabile în modul hidrofil. Acest lucru a necesitat o mulțime de matematică, simulări de dinamică a fluidelor și inginerie mecanică ”.

Candela a dezvoltat un sistem de „control al zborului” cu mai mulți senzori care îl furnizează cu GPS, sonar și date despre motor. Apoi, sistemul reglează mecanic foile principale și cele din spate din mers. Acest lucru menține barca constantă în valuri grele sau în timpul virajelor puternice. Și dacă călătoriți prin apă puțin adâncă, aripile se retrag atingând ecranul tactil.

Prețul acesteia nu a fost încă dezvăluit.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT