O serie de noi schimbări minore ale unor formule chimice a dus la crearea de noi baterii reîncărcabile zinc-aer.
O echipă a Universității din Munster a reușit să facă bateriile zinc-aer reîncărcabile, caracteristică imposibilă până acum.
Spre deosebire de majoritatea bateriilor, care împachetează toate componentele lor vitale în interiorul celulei, bateriile zinc-aer se bazează pe oxigenul care vine din aerul înconjurător. Într-un fel, ei „respiră” oxigen care interacționează cu catodul, producând molecule care traversează electrolitul alcalin pastos și reacționează cu anodul de zinc pentru a genera un curent electric.
Problema este că anodul de zinc este „epuizat” după ce se oxidează, ceea ce face ca bateria să nu fie reîncărcabilă. Unele modele rezolvă acest lucru făcând componentele din zinc înlocuibile sau folosind catalizatori minerali din pământuri rare pentru a le face reîncărcabile, dar acestea introduc costuri suplimentare sau complicații.
Pentru noul studiu, inginerii au creat un nou electrolit care poate face bateriile zinc-aer reîncărcabile. Mai degrabă decât consistența mai pastă a majorității electroliților din acest tip de baterie, în noul design este mai mult un lichid. Se bazează pe sare de trifluormetansulfonat de zinc, făcându-l nealcalin, ceea ce spune echipa că îl face mai stabil din punct de vedere chimic – și cel mai important, reversibil (adică reîncărcabil).
Rămâne de văzut dacă aceste baterii vor putea deveni utilizabile la scară largă și dacă vor avea succes comercial.