Compania chineza Alibaba si grupul elvetian Richemont se pregatesc de o investitie de 1.1 miliarde de dolari in Farfetch, comerciant online de lux cu un nou marketplace dezvoltat special pentru China.
Reprezentantii Alibaba au declarat ca va lansa pentru Farfetch canale specializate de e-commerce pe site-urile sale subsidiare Tmall Luxury Pavilion si Luxury Soho. Simultan, va investi in noua entitate Farfetch China impreuna cu Richemont.
Piata a reactionat imediat la aflarea acestor vesti. Actiunile Farfetch au crescut cu 9% in mai putin de cateva ore.
Miscarea pregatita de Alibaba si Richemont nu este intamplatoare. Piata de lux din China va ajunge, conform specialistilor, sa reprezinte jumatate din toate vanzarile de lux din lume pana in 2025. In mod surprinzator, pandemia nu a dus la o scadere dramatica. Mai mult, tranzactiile chiar s-au inmultit dupa ce virusul a fost izolat de tara din care acesta a pornit.
Alibaba si Richemon vor investi cate 300 de milioane de dolari fiecare in Farfetch si 250 de milioane de dolari fiecare pentru a detine 25% din companie. Operatiunile din China ale Farfetch vor fi derulate exclusiv de Alibaba si Richemont.
Farfetch va ajunge la peste 757 de milioane de consumatori de indata ce formalitatile vor fi finalizate.
China, tara cu cei mai multi miliardari
China are cei mai multi miliardari din lume. In fiecare saptamana tara cu cea mai mare populatie din lume mai adauga la aceasta lista inca 4-5 persoane.
Un raport Hurun arata ca cei mai bogati chinezi au castigat o suma record de 1.500 miliarde de dolari in 2020, echivalentul PIB-ului Marii Britanii, sau mai mult decat in ultimii cinci ani combinati, pe masura ce comertul electronic si jocurile online au crescut exploziv in perioada carantinei.
Mai mult, acelasi act stipuleaza ca in China exista aproximativ 2.000 de persoane cu o avere neta de peste doua miliarde de yuani (300 milioane de dolari), iar averea lor combinata este de 4.000 de miliarde de dolari, mai mare decat Produsul Intern Brut al Germaniei.
“Lumea nu a vazut niciodata atat de multa bogatie creata in decursul unui singur an”, a declarat presedintele Hurun Report, Rupert Hoogewerf. Potrivit acestuia, lista din acest an arata ca tara “face tranzitia de la sectoare traditionale precum cel manufacturier sau imobiliare spre noua economie”.
Jack Ma, fondatorul Alibaba, ramane cel mai bogat om din China.