Căuta…

Search
Close this search box.

Abia declarat cel mai rapid computer din lume, Fugaku va fi îmbunătățit

Robert Stan
23/06/2020
No Comments

„Ne vom continua eforturile de a-i ridica performanţele la nivelul maxim”, a declarat Hiroshi Matsumoto, preşedintele Institutului de Cercetare Riken susţinut de Guvern, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în Kobe, unde este instalat supercomputerul Fugaku.

Conform agențieie Kyodo, Fugaku s-a clasat luni în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, Tennessee. Summit ocupase prima poziţie în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an. Viteza lui Fugaku este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit – 415,53 petaflopi faţă de 148,6 petaflopi.

Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi – un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă.

Satoshi Matsuoka, directorul centrului ştiinţific din cadrul institutului, se aşteaptă ca Fugaku să devină cea mai importantă „fundaţie” a inteligenţei artificiale din lume. Printre realizările ce pot fi obţinute cu ajutorul lui Fugaku se numără dezvoltarea de noi celule solare şi produse farmaceutice, a adăugat Matsuoka.

Într-o intervenţie online, Takahito Tokita, preşedintele Fujitsu Ltd., partenerul Riken în dezvoltarea supercomputerului, a declarat că această performanţă obţinută de Fugaku „a demonstrat puterea tehnologiei şi producţiei japoneze” adăugând că societatea sa doreşte să contribuie la „realizarea unei societăţi sustenabile”.

Fugaku, un alt nume al Muntelui Fuji, cel mai înalt din Japonia, a devenit primul supercomputer din lume în patru categorii. Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc şi în clasamentele Graph500, HPCG şi HPL-AI, care măsoară performanţa în metode de calcul pentru uz industrial, aplicaţie de inteligenţă artificială şi analize de date mari.

Fugaku va deveni complet operaţional începând din aprilie 2021. În prezent, el a început să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre noul coronavirus.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT