Căuta…

Search
Close this search box.

Arta de a realiza ceasuri, în patrimoniul UNESCO

Florin Amariei
21/12/2020
No Comments

Orologeria – arta de a realiza ceasuri de la zero – a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care vizează promovarea păcii și securității mondiale prin cooperarea internațională în educație, științe și cultură. Are 193 de state membre și 11 membri asociați, precum și parteneri din sectorul neguvernamental, interguvernamental și privat. Cu sediul în Paris, Franța, UNESCO are 53 de birouri regionale și 199 de comisii naționale care îi facilitează mandatul global.

UNESCO a întocmit o listă a Patrimoniului Cultural Imaterial cu scopul de a asigura o mai bună protecție unor elemente culturale imateriale din toată lumea și de a promova înțelegerea semnificației lor. Această listă este publicată de Comisia Interguvernamentală pentru păstrarea Patrimoniului Cultural Imaterial, iar membrii acesteia sunt aleși de statele membre întrunite în Adunarea Generală a ONU. Printr-un compendiu al diferitelor comori orale și imateriale ale omenirii, programul încearcă să atragă atenția asupra importanței conservării patrimoniului imaterial, pe care UNESCO l-a identificat drept componentă esențială și depozitar de diversitate culturală⁠ și expresie creativă. Lista a fost înființată în 2008, când a intrat în vigoare Convenția pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Imaterial⁠ din 2003.

Această înscriere a orologeriei este o recunoaştere a măestriei care îmbină “ştiinţa, arta şi tehnica” pe “un arc de ceas” care transcende frontiera franco-elveţiană, de la Geneva la Schaffhouse, trecând prin Bienne şi Besançon, pentru a ajunge până în satul Sainte-Croix, în Munţii Jura”, a reacţionat Oficiul Federal pentru Cultură de la Berna.

“Această înscriere pune în valoare o tradiţie emblematică a Arcului Jurasian franco-elveţian”, a adăugat Oficiul în comunicat. În acest spaţiu franco-elveţian, o mare diversitate de artizani, întreprinderi, şcoli, muzee şi asociaţii valorizează şi transmit tehnici manuale în acelaşi timp tradiţionale şi inovatoare, a adăugat Ministerul elveţian al Culturii.

Propusă în martie 2019, candidatura a fost susţinută de Elveţia în colaborare cu Franţa şi a fost considerată “exemplară” de UNESCO pentru punerea în evidenţă un patrimoniu cultural în spaţiul transfrontalier, a subliniat ministrul elveţian al Culturii.

Arta mecanică cuprinde fabricarea automatelor şi a cutiilor de muzică, care sunt strâns legate de profesiile de ceasornicar. În Elveţia, sectorul cuprinde 57.500 de persoane, potrivit Convenţiei patronale din industria ceasurilor.

Orologeria a apărut în Elveţia la mijlocul secolului al XVI-lea la Geneva, unde s-au refugiat numeroşi protestanţi francezi şi italieni. În 1541, refirmatorul protestant francez stabilit la Geneva Jean Calvin a interzis purtarea de obiecte ornamentale, determinând aurarii şi bijutierii să se dedice altei arte, cea a orologeriei, potrivit site-ului Federaţiei ceasornicarilor.

Și România are șapte elemente pe Lista Patrimoniului Imaterial (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie). Ziua de 16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin Legea nr. 160/2013.

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
StumbleUpon
Telegram
WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Articole similare

SPONSORIZAT