Anuntul facut de Chanel releva faptul ca industria luxului creste din nou preturile. Majorarile se intampla pentru a doua oara in acest an.
Conform informatiilor furnizate de Reuters, grupul Chanel a inceput o crestere treptata a preturilor sale. Acest lucru se intampla pentru a doua oara in 2020, semn ca brandurile high-end incearca sa isi protejeze profiturile de pandemia de Covid-19, boala cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2.
Chanel a spus ca preturile mai mari sunt “o consecinta a fluctuatiilor de curs valutar dintre euro si alte monezi locale”, fara a oferi detalii suplimentare.
“Aceste ajustari sunt facute in toate tarile in care ele sunt necesare si reprezinta garantia ca articolele Chanel sunt comercializate la acelasi pret in intreaga lume”, a mai precizat compania, adaugand totodata si faptul ca acest aspect este cu atat mai important cu cat calatoriile internationale sunt din ce in ce mai limitate.
In luna mai, Chanel a crescut preturile cu 5%-17% pentru genti si alte bunuri din piele la nivel global.
Un analist al Jefferies a arata ca majorarea din mai a fost urmata de o alta crestere de aproximativ 5% in luna octombrie in tari precum China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud si Marea Britanie. Expertul se asteapta ca exemplul stabilit de Chanel sa fie preluat si de alte marci.
Majorarile vor continua
Louis Vuitton, Dior, Gucci, Prada si Ferragamo au crescut de asemenea preturile pentru mai multe din produsele pe care le comercializeaza.
Marcile de lux au precizat de-a lungul anului ca diferenta de pret dintre produsele vandute in Asia si cele din alte parti ale lumii a fost redusa. Cu toate astea, analistii estimeaza ca acelasi produs costa cu 30% mai mult in China decat in Europa.
Compania de consultanta McKinsey a emis un raport in aprilie in care se spune ca veniturile globale pentru piata bunurilor de lux vor scadea cu 35% pana la 39% in 2020, comparativ cu anul precedent.
Piata de bunuri de lux a inregistrat in 2019 vanzari de 281 miliarde de euro inainte de izbucnirea virusului, potrivit Bain. Piata s-ar putea intoarce la acest nivel intre 2022 si 2023, in functie de tendintele economice, nivelul de incredere al consumatorilor din acel moment, fluxurile de turisti si capacitatea marcilor de a anticipa si de a satisface nevoile consumatorilor, a declarat compania.
Din cauza restrictiilor de calatorie la nivel global, clientii chinezi, care, de obicei, merg la Paris, Londra si New York pentru a-si cumpara articole de designer, ar putea sa isi faca cumparaturile in tara, potrivit raportului.
Bain a spus ca cele mai performante marci inregistreaza deja o crestere a numarului lor din China.