Magazinele fără deșeuri promovează un stil de viață cu acțiuni concrete întru bunăstarea planetei, fară ambalaje de plastic și cu produse realizate de artizani locali, sănătos și responsabil. Fenomenul zero-waste a căpătat amploare în România o dată cu dorința oamenilor de a susține micile afaceri locale și de a trăi sub normele unei vieți care respectă nu doar mediul, ci și pe cei din jur. Cum pașii mici și consecvenți sunt cei care clădesc baza celor mai îndrăznețe vise, iată afacerile zero-waste din România care au reușit să crească organic și să aibă succes.
Stop Waste Local Shop – Târgu Mureș – Creat pentru o viață sustenabilă, cu iubire și grijă pentru resurse, acest magazin zero-waste își așteaptă clienții cu produse de patiserie calde, coapte în fiecare dimineață, produse de cosmetică din ingrediente bio și o lume a condimentelor responsabile, ne-ambalate, din respect față de natură.
Gel de duș cu roiniță, cu rol antiseptic și calmant împotriva oboselii fizice
Ulei de nucă, adjuvant al digestiei, întăririi sistemului imunitar și bogat în acizi grași Omega3 și Omega6
Zero Waste – București – Dorința de a procura responsabil produse de consum de bază, adoptând un stil de viață asemeni comunităților ecologice au fost motivația înființării primului magazin fără deșeuri din București. Produsele vin în format vrac, în sistem circular de ambalaje, ceea ce presupune returnarea recipientului în care a fost stocat un produs o dată ce a fost consumat și sistemul de ambalaje compostabile care ajung în gradină.
Șampon și balsam lichid, produse local, vegane, fără parabeni
Szimpla bolt, LuckyDayFancyShop – Sfântu Gheorghe – Primul magazin no-waste înființat în România, o băcănie modernă care nu folosește ambalaje din plastic și comercializează produse prietenoase cu mediul.
Gaia Zero Waste Shop – Carei, Satu Mare – Inaugurarea a avut loc pe 20 noiembrie, urmând aceleași principii sustenabile care luptă împotriva risipei cu produse vrac, comercializate în recipiente reutilizabile.
Naked Shop – Sibiu – Atât în magazinul fizic cât și pentru comenzile online veți primi produse durabile, etice și întotdeauna ne-ambalate. Gama include condimente, cosmetice, și articole pentru drumeții, cu respect față de natură.
Terrawell – Cluj-Napoca – Misiunea Terrawell este de a modela un stil de viață fară plastic, prietenos cu natura și ușor de adoptat prin produsele zero-waste, fără plastic, cu un impact minim asupra mediului.
O cremă naturală, fără chimicale din ingrediente curate, netestate pe animale
Detergenți disponibili la vrac în 14 arome, realizați în România, de Elefantino
Boluri din resturile de coajă de cocos rămase în urma prelucrării nucilor pentru obținerea uleiului
AER – Piatra Neamț – Produsele comercializate se fabrică cu răbdare de către localnici, în serie mică, eliminând tot ce este artificial, cu aceeași promisiune : se folosesc ingrediente curate, nealterate, atât în produsele alimentare cât și în produsele pentru casă, îngrijire personală și curățenie.
Setul “Picnic”, perfect pentru pauza de gustare din natură
Lumânari parfumate natural, din ceară de soia, cu aromă de vanilie, portocale, castane coapte sau scorțișoară
CUIB – Iași – Înființat în 2013, Centrul Urban de Inițiative Bune este o întreprindere socială dedicată ideilor creative, a spiritului civic și a bunei dispoziții. Locația promovează un stil de viaţă prietenos cu mediul prin experiențe și preparate culinare unice. Disponibile și pentru livrări, produsele ajung împachetate în borcane de sticlă, fără tacâmuri.
Porții de sănătate : doar suc, nimic mai mult adăugat, în 4 sortimente : țelină detoxifiantă, sfeclă roșie plină de minerale, cătină pentru imunitate și pătrunjel bogat în vitamina C
Uleiul de la Zorian – ulei de floarea soarelui cu ardei iute, usturoi, salvie, busuioc, cânepă sau chimen
Brioșe servite cu lapte vegan fierbinte din caju organic, curmale organice, natural și fără zahăr