Grupul francez LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton), cel mai mare producător de bunuri de lux din lume, a anunțat că ar putea renunța la fuziunea de 16 miliarde dolari a Tiffany.

Miliardarul Bernanrd Arnault, șeful LVMH, a arătat că compania a primit o scrisoare de la Ministerul de Externe al Franței în care i se cerea amânarea tranzacției până pe 6 ianuarie 2021 din cauza amenințărilor americane de impunere a unor taxe de import producătorilor francezi.

Amânarea face imposibilă menținerea dead-line-ului de finalizare a tranzacției, stabilit pe 24 noiembrie 2020, iar compania franceză nu este dispusă să extindă termenul limită. Intervenția statului francez este ultima dintr-o serie de întorsături ale tentativei de fuzionare a celor mai mari companii de bunuri de lux din lume.

Fuziunea nu poate avea loc

„Fuziunea nu poate avea loc, ni se interzice acest lucru”, spune CFO-ul LVMH, Jean Jacques Guiony, citat de Reuters. O sursă din interiorul guvernului francez a declarat că scrisoarea are valoare politică și a fost menită să atenționeze LVMH asupra riscurile la care se supune în condițiile în care Franța negociază cu SUA asupra tarifelor de import. Dar nu impune vreo restricție companiei.

Casa Albă nu a răspuns întrebărilor referitoare la intervenția guvernului francez în tranzacția LVMH și Tiffany. Luca Solca, analist piața de lux de la Bernstein, a declarat însă că guvernul francez este doarte activ în apărarea intereselor naționale, iar aceasta înseamnă și prevenirea achiziției de companii franceze.

Acțiunile Tiffany au scăzut 6,4% după publicarea informației, coborând la 113,9 dolari, sub prețul stabilit pentru achiziție de 135 dolari pe acțiune. Compania americană a dat deja LVMH în judecată în Delaware, SUA, pentru a forța realizarea fuziunii în condițiile deja stabilite sau să achite daune financiare. LVMH nu a răspuns până acum cererilor Tiffany.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here