O pereche de ochelari rotunzi care i-a aparţinut lui Mahatma Gandhi, artizanul independenţei Indiei, a fost vândută pentru circa 288.000 de euro.

Conform casei de licitații East Bristol Auctions, cea care a organizat evenimentul ochelarii au fost oferiți de Mahatma Ghandi „în semn de mulţumire pentru o faptă bună” unui necunoscut.

„Uitaţi-vă la momentul în care ochelarii lui Gandhi au fost adjudecaţi pentru 260.000 de lire sterline. I-am găsit în urmă cu doar patru săptămâni în căsuţa noastră poştală, lăsați acolo de un domn al cărui unchi îi primise chiar de la Gandhi. Un rezultat incredibil pentru un obiect incredibil!”, au menționat oficialii casei de licitații care a postat pe Instagram și videoclip cu momentul adjudecării.

Conform AFP, licitatorul Andrew Stowe a povestit că perechea de ochelari rotunzi, cu rame aurite, – cu o valoare estimată între 10.000 şi 15.000 de lire sterline – este cea mai importantă descoperire din istoria firmei.

Ochelarii au fost lăsaţi într-un plic depus în cutia poştală a casei de licitaţii din Bristol.

„Unul dintre angajaţi mi-a înmânat plicul şi mi-a spus că există un bilet în care se precizează că au fost ochelarii lui Gandhi”, a declarat Andrew Stowe pentru canalul de televiziune Sky News.

După ce i-a analizat, Stowe a fost uimit să descopere că ochelarii au fost într-adevăr purtaţi de liderul indian pentru drepturi civile.

Stowe a povestit că proprietarul i-a explicat că ochelarii au fost transmişi din generaţie în generaţie în familia sa, după ce o rudă l-a întâlnit pe Gandhi într-o vizită în Africa de Sud în anii 1920.

„Am analizat informaţiile şi totul se potriveşte, chiar şi data la care Gandhi a început să poarte ochelari. Probabil este una dintre primele perechi pe care le-a purtat, având în vedere că ochelarii au dioptrii mici. Se ştia că el îşi dăruia lucrurile”, a completat acesta.

Stowe a adăugat că exista un interes mare pentru ochelari, mai ales în India, şi că a fost norocos că aceştia au ajuns la casa de licitaţii intacţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here