Dincolo de colecţiile cu piese vestimentare în tendinţe pentru anul acesta, ce altă sursă de inspiraţie în materie de îmbrăcăminte pentru sezonul cald ar putea exista dacă nu chiar vestimentaţia tradiţională adoptată de popoarele din cele mai călduroase regiuni din lume, precum Libia, Etiopia, Thailanda, Sudan, Iran, Israel, Tunisia sau Africa de Sud.

Colecţiile pentru bărbaţi înglobează o serie de tendinţe precum pantalonii extrem de scurţi şi nuanţele de verde salvie şi verde măslină, culori ce apar atât în cazul ţinutelor casual, cât şi în zona costumelor şi combinaţiilor ceva mai serioase.

O altă direcţie ce nu poate trece neobservată este cea care dictează purtarea costumului fără cămaşă sau tricou, aşa cum se poate vedea în colecţia de la Hermes.

Se poartă, de asemenea, sandalele de tipul celor concepute pentru drumeţii, aşa cum se poate observa în colecţiile MSGM sau Fendi.

Cămăşile largi, stil cowboy sau tunică, cu imprimeuri clasice, purtate într-o manieră uşor diferită de cea obişnuită, sunt şi ele la mare căutare în această vară, la recomandarea celor de la Alexander McQueen, Lanvin şi Pal Zileri.

Dacă vreţi să evitaţi tendinţele propuse de marii designeri, puteţi opta pentru creatori de modă ce se inspiră din moda tradiţională de origine africană pentru a-şi crea colecţiile.

Reprezentantele sexului feminin vor aprecia cu siguranţă creaţiile propuse de Yohannes Sisters, designer vestimentari care experimentează cu ţinute inspirate de hainele tradiţionale etiopiene, în special Habesha Kemis. Folosind materiale din Etiopia, cu detalii vestice adăugate, Yohannes Sisters Couture oferă clientelor aflate în căutare de ceva diferit rochii handmade cu un aspect deosebit şi croială lejeră, perfectă pentru sezonul cald. Deşi nu multă lume a auzit de acest nume, creatoarele de modă au întors capete încă din 2017, când au prezentat la New York Fashion Week colecţia Royal Ethiopia.

Pentru cei care nu ştiu, Habesha Kemis este un articol vestimentar de culoare albă, confecţionat manual, din shemma, un tip de ţesătură din bumbac specific etiopiană, purtată frecvent de populaţia locală, sub formă de rochii, şaluri sau ţinute din material înfăşurat în jurul corpului în diverse forme. Aceste ţinute sunt marcate prin imprimeuri ţesute tot manual, numite Tibeb, ce pot fi observate în zona taliei şi la margini.

Mahlet Afework, cunoscută drept Mafi, este un alt nume pe care ar trebui să îl reţii dacă te interesează ţinutele confecţionate manual, de inspiraţie africană, întrucât colecţia ei a făcut senzaţie la Africa Fashion Week în New York. Ţinutele ei amintesc cu siguranţă de una dintre cele mai călduroase regiuni din lume, prin piese vestimentare largi, din materiale vaporoase, cu imprimeuri tradiţionale. Şi ideile de încălţăminte pentru sezonul cald sunt inspirate tot din portul tradițional African, motiv pentru care în colecţia pentru vara lui 2019 primează sandalele şi materialele uşoare, care lasă pielea să respire.

Publicaţii precum Vogue şi Forbes scot la iveală o altă bijuterie în materie de piese vestimentare de inspiraţie etiopiană, pe nume Abai Schulze. Colecţia intitulată Zaaf reflectă perfect cultura şi portul ţării de origine a designerului. Dincolo de faptul că a surprins plăcut la New York Fashion Week, Abai Schulze a primit Premiul Tremplin pentru Antreprenoriat din partea UNESCO. Aşadar, creaţiile ei, în special accesoriile, merită luate în calcul pentru sezonul cald.

Fikirte Addis este un alt designer care a adoptat influenţe tradiţionale şi a ieşit pe podium cu un label caracterizat prin stilul etiopian sofisticat. Piesele vestimentare create de ea sunt împodobite cu broderie şi ţesături tradiţionale, realizate cu ajutorul artizanilor locali. Fie că este vorba despre ţinute casual sau haute couture, Fikirte promovează un amestec între stilul contemporan şi cel tradițional.

Un alt designer ce merită atenţie în sezonul cald este Tigist Shiferaw. Ţinutele ei sunt tradiţionale, cu o atingere modernă, iar colecţiile includ atât piese casual sau business, cât şi piese vestimentare pentru ocazii deosebite.

Piesele vestimentare vaporoase sunt ideale pentru sezonul cald şi avantajează orice tip de siluetă, motiv pentru care Aynalem Ayele este unul dintre designerii care merită, de asemenea, să fie luaţi în calcul când vă completaţi garderoba. Creaţiile designerului sunt un mix între modern şi traditional şi iau forma unor ţinute casual, cărora li se adaugă accesorii, genţi şi încălţări din piele.

Pentru cuplurile care îşi doresc ţinute complementare, inspirate din vestimentaţia tradiţională africană, Afriek, un brand olandez produs în Africa. Pentru fiecare colecţie, designerii lucrează în strânsă legătură cu o serie de croitori locali în atelierul din Kigali, Rwanda, iar rezultatul este denumit după numele celor care au lucrat la realizarea pieselor vestimentare.

Un alt brand care pe lângă faptul că pune la dispoziţia clienţilor piese vestimentare ideale pentru vară este şi eco-friendly se numeşte Studio 189 şi a fost fondat de designerul Abrima Erwiah, originar din Ghana, împreună cu actriţa Rosario Dawson. Creaţiile Studio 189 sunt realizate cu ajutorul ţesăturii tradiţionale Kente, folosind pigmenţi din plante şi tehnici precum batik.

Se poate observa cu ochiul liber că tendinţele verii, atât în moda pentru femei, cât şi în cea pentru bărbaţi, înclină către lejer, vaporos, colorat, deschis, asimetric şi cu influenţe din zone cu o experienţă vastă în ceea ce priveşte temperaturile extreme. În cazul în care v-am stârnit curiozitatea cu privire la această lume a culorilor, texturilor şi imprimeurilor neobişnuite, există numeroşi alţi designeri care încearcă să impună noi standarde în materie de modă sustenabilă pentru amatorii de piese vestimentare lejere şi originale, pe care îi puteţi include în garderoba pentru sezonul cald. Printre aceştia se numără Ahluwalia Studio, Mayamiko, soleRebels, Suave Kenya, Lisa Folawiyo, Osei-Duro, Olooh Concept, Artesan sau Alledjo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here