Louis Vuitton Hidalgo Mexic

Guvernul Mexicului a solicitat explicaţii brandului de modă Louis Vuitton pentru folosirea unor elemente tradiţionale mexicane în designul unui scaun la mai puţin de o lună după ce autorităţile acestei ţări au trimis o scrisoare similară renumitei case de modă a Carolinei Herrera.

Ministrul mexican al Culturii susţine, într-o scrisoare din data de 5 iulie, că a fost „surprins” să vadă un scaun din colecţia Dolls a studioului de design Raw Edges, ce semnează creaţii pentru casa de modă cu sediul la Paris, în care au fost incluse elemente folosite de artiştii mexicani din regiunea Hidalgo.

„Este de datoria noastră să întrebăm, într-o modalitate respectuoasă, dacă, la crearea designului scaunului menţionat, aţi solicitat şi, în acest caz, aţi colaborat cu această comunitate şi artiştii săi”, se mai precizează în scrisoare.

Un reprezentant al casei de modă pariziene, deţinută de LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta incidentul.

Este pentru a doua oară în mai puţin de o lună când guvernul Mexicului trimite o astfel de scrisoare. În iunie, autorităţile mexicane au solicitat explicaţii casei de modă fondate de creatoarea de origine venezueleană Carolina Herrera pentru „aproprierea culturală” a unor forme din arta indigenă.

Nu este pentru prima dată când designerii de modă încorporează forme din arta indigenă în propriile creaţii, dar gradul în care realizează acest demers fără a recunoaşte originea elementelor însuşite sau fără a recompensa în mod echitabil comunităţile respective a devenit un subiect de dispută.

National Regeneration Movement, partid de stânga aflat la guvernare în Mexic, intenţionează să formuleze propuneri legislative care să protejeze comunităţile indigene împotriva plagiatului, iar munca acestora să nu mai fie folosită fără recompensă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here