Wakeparadise surf

Sâmbătă a fost inaugurată la Milano, Wakeparadise, „probabil, cea mai mare piscină de surf din lume”. Presa italiană consideră instalația de surf o adevărată California a milanezilor.

Practicarea surfului în oraş, la distanţă de mare, a devenit posibilă şi în Milano odată cu deschiderea uneia dintre cele mai mari instalaţii de valuri artificiale din lume, la câţiva kilometri de centrul oraşului. Această „piscină de surf”, care a fost inaugurată sâmbătă, este prima din Italia, însă conceptul s-a răspândit deja în întreaga lume în ultimii patruzeci de ani. De exemplu, în Ţara Galilor, parcul „Snowdonia” se mândreşte că generează cel mai lung val artificial din lume pe o lagună de 300 de metri.

Revenind la Italia, potrivit directorului „Wakeparadise”, Ludovico Vanoli, milanezii îndrăgostiți de surf se pot lăuda cu „probabil, cea mai mare piscină de surf din lume”. Instalată în centrul unui magnific lac artificial înconjurat de arbori, aceasta oferă un val cu o lungime de zece metri şi cu o înălţime maximă de 1,6 metri.

Lumea pasionaţilor de surf este divizată în ceea ce priveşte acest tip de structuri. Unii apreciază posibilitatea de a se antrena în astfel de locuri pe tot parcursul anului, însă alţii consideră că acestea denaturează spiritul acestui sport direct asociat cu imprevizibilitatea oceanelor.

Vanoli, el însuşi pasionat de surf, nu ezită să recunoască faptul că experienţa „nu este comparabilă cu cea de pe apele oceanului”. „Nicio structură de valuri artificiale nu poate oferi emoţia şi senzaţie mării”, însă „putem oferi posibilitatea novicilor să cunoască acest sport într-un mod simplu, imediat şi sigur”, a spus el.

„Iar pentru cei care îl practică deja este o alternativă, cu posibilitatea de a o face în pauza de prânz sau după muncă, în cazul în care locuiesc în apropiere, sau când marea este plată”, a adăugat Vanoli.

Promotorii proiectului, care a costat 1,5 milioane de euro, au subliniat că la realizarea acestuia a fost acordată o atenţie specială mediului – valul este generat de o infrastructură care utilizează energie regenerabilă, iar în parc este interzis plasticul.

Potrivit „Wakeparadise”, în Italia sunt 80.000 de practicanţi de surf. Potenţialul este aşadar enorm, dezvoltatorii sperând ca instalaţia să atragă totodată şi turişti veniţi în vizită în Milano. Surful se numără printre sporturile ce vor fi prezente în premieră la Jocurilor Olimpice de vară ediţia 2020 de la Tokyo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here