Beatles - Brian Epstein

Primul contract semnat de formaţia britanică The Beatles cu managerul Brian Epstein – eveniment ce a deschis drumul grupului către faima mondială – va fi scos la licitaţie de casa Sotheby’s.

Epstein a semnat contractul cu Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Pete Best – primul baterist al trupei – la data de 24 ianuarie 1962, la doar două luni după ce i-a auzit cântând pentru prima dată.

Documentul parafat „înainte de muzica pe care o cunoaştem şi pe care o iubim” ar putea fi vândut cu suma de 300.000 de lire sterline de casa de licitaţii Sotheby’s.

La momentul în care a decis să se ocupe de viitorul grupului din Liverpool, Epstein, supranumit ulterior „al cincilea Beatles”, nu avea experienţă în managementul unei formaţii deținând un simplu magazin de discuri.

Specialistul în cărţi şi manuscrise al Sotheby’s, Gabriel Heaton, a descris contractul drept „o importantă piesă de istorie culturală” şi un „document transformator”.

Epstein s-a hotărât să reprezinte The Beatles după ce a asistat la un concert susţinut în The Cavern Club din Liverpool şi a devenit apoi „extrem de important” în transformarea formaţiei.

„A fost pur şi simplu uluit de pasiunea, energia, carisma şi sexualitatea pură de pe scenă”, a declarat Heaton pentru Press Association. „Ei aveau energia de scenă, însă el le-a insuflat profesionalismul”, a explicat specialistul.

Documentul, care ar fi fost semnat în sufrageria mamei lui Best, este unul dintre cele două contracte stabilite între Epstein şi The Beatles. După ce Best a părăsit trupa, a fost parafat un nou contract , la 1 octombrie 1962, cu Ringo Starr în postura de nou baterist.

Contractul, din colecţia publicistului lui Epstein, Ernest Hecht, va fi scos la licitaţie în premieră la începutul lunii iulie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here