Vacheron Constantin Les Aerostiers

Pentru noi, cei de la CAESAR și TEMPORIS, ceasurile nu sunt doar minuni ale micromecanicii, ci și obiecte de artă, piese de colecție, bijuterii care îți încântă privirea încă de la prima vedere. Poate cea mai relevantă poveste de acest gen vine de la Vacheron Constantin.

Zborul a fost unul dintre cele mai vechi visuri ale omului, încă din timpuri străvechi. Poveștile venite încă din mito¬logie ne arată cum atingerea acestui țel a venit cu sacrificii, cu deziluzii și nereușite, cu încercări incredibile care au cizelat par¬cursul spre reușită. Acesta a venit destul de târziu, abia în secolul al 18-lea atunci când experimentele cu baloane au reușit să înfrângă legile dure ale gravitației. Ce au reușit ele să scoată la iveală? Ei bine, povestea baloanelor cu aer cald înfăptuită între anii 1783 și 1785 este una cu aspecte care au marcat istoria omenirii. Ce legătură există între aceasta și ceasuri? Spectaculoasa colecție The Metiers d’Art Les Aerostiers prezentată de Vacheron Constantin aduce un tribut remarcabil acestui capitol din istoria omenirii.

Vacheron Constantin Les Aerostiers

Chiar dacă pare greu de crezut, primele încercări și teste cu baloanele cu aer cald au avut loc în Franța, abia la jumătatea secolului al 18-lea. În anul 1783, frații Montgolfier, primii care și-au dedicat munca atingerii acestui țel, au reușit să lanseze cu succes un balon cu aer cald, fără om, dar cu trei animale la bord, o oaie, un curcan și o rață. Scopul a fost acela de a testa dacă se poate supraviețui la altitudini ridicate. După acest prim test, în luna octombrie a acelui an, Etienne a fost primul om care s-a încumetat să zboare într-un asemenea balon. Aceasta este povestea care a născut spectaculoasa colecție de cinci ceasuri de la Vacheron Constantin. Pentru că la început am vorbit despre opere de artă și apoi despre ceasuri, trebuie menționat faptul că Vacheron Constantin a utilizat două metode de lucru extrem de interesante pentru a scoate în evidență aceste minunate povești. Primul dintre ele este gravarea în basorelief sau mai bine spus ramolayage, așa cum spun francezii. Tehnica presupune crearea graduală a detaliilor în relief, prin eliminarea de material. Cea de-a doua tehnică utilizată pentru colecția Les Aerostiers este denumită plique-a-jour, care presupune vopsirea sticlei, însă cu impresia că aceasta este pătată.

Aceste ceasuri duc mai departe o importantă tradiție atât pentru Vacheron Constantin, cât și pentru industria Haute Horlogerie din Elveția, care a produs piese superbe din punct de vedere ornamental. În plus, acestea au fost legate de cele mai multe ori de evenimente importante ale istoriei, așa cum s-a întâmplat și în acest caz. Cele cinci ceasuri vor fi realizate într-o serie limita¬tă de cinci exemplare pentru fiecare model. Fiecare dintre ele reprezentă povestea unui zbor, toate având loc între anii 1783 și 1785, în Franța, sub atenta supraveghere a Curții Regale, chiar înainte de revoluția Fran¬ceză. Primul dintre acestea surprinde detaliile primului zbor, de test, cu animale, care a avut loc la Versailles, în 1783. Coșul balonului și animalele au fost lucrate în aur alb, iar balonul în sine în aur galben 5N. Cel de-al doi¬lea model din colecție surprinde primul zbor al fraților Montgolfi-er, cu un balon lucrat în aur roz și alb, decorat cu motive astronomice. În 1784, un alt inven¬tator a creat un balon la care a încercat să dirijeze direcția prin montarea unor aripi deasupra coșului. Sistemul nu a funcționat, dar balonul a fost unul extrem de spectaculos și reprezintă bază celui de-al trei¬lea model din colecție. Trei te¬merari au reprezentat baza celui de-al patrulea model, care are ca motiv principal zborul plecat din Bordeaux în 1784. În fi¬nal, cel de-al cincilea model al colecției a surprins zborul plecat din Bagnols, în 1785, la care au asistat zeci de mii de spectatori. Este interesant că materialul din care a fost fabricat acest balon a fost, ulterior, utilizat pentru a face haine pentru republicani.

Pentru a trece la mecanism, trebuie menționat că acesta nu este o premieră pentru Vacheron Constantin, el fiind utilizat și în trecut pentru colecția Metiers d’Art. Astfel, mecanismul 2460 G4/1 arată ora, ziua și data prin intermediul a patru discuri, a căror informație este vizibilă în extremitățile cadranului. Toate cele cinci versiuni au carcasa lucrată în aur alb, diametrul acesteia fiind de 40 mm, în timp ce grosimea e de 12,74 mm. Evident, rezistența la apă a fost unul dintre factorii importanți, aceasta fiind de 30 de metri. Cureaua este din piele de crocodil și vine asortată cu motivul fiecă¬rei versiuni, iar sistemul de închidere este din aur alb. Mecanismul auto¬matic are un diametru de 31 mm, o grosime de 6,05 mm, funcționează la o frecvență de 28.800 vph / 4 Hz și asigură o rezervă de putere de 40 de ore. Indiferent de model, ediția limitată va fi destul de greu de cumpărat, dat fiind faptul că vor fi lucrate doar cinci piese din fiecare model, ceea ce face ca numărul lor total să fie de doar 25 de unități. Ținând cont de tradiția colecției, de perspectiva unică pe care o aduce asupra unui capi¬tol fabulos din istoria omenirii este de așteptat ca cele 25 de unități să fie rapid acontate de colecționari, chiar dacă prețul cerut pentru un exemplar este de 128.000 CHF.

Vacheron Constantin Les Aerostiers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here