Luxul contemporan nu mai poate fi definit doar în baza asocierii cu piese rare, eventual obţinute din materiale preţioase sau în urma unor procese costisitoare, inaccesibile maselor. Consumatorii de lux din noile generaţii doresc în egală măsură experienţe smart, autentice, irepetabile, în ton cu realitatea unei epoci în care factori precum viteza, satisfacţia imediată, political correctness sau sustenabilitatea conturează tendinţele. Se impune, astfel, un trend în plină ascensiune – smart luxury – concept ce obligă, practic, la o reinventare a pieţei produselor şi serviciilor de lux.

Esenţială pentru a ţine pasul cu dorinţele consumatorilor este îmbunătăţirea obiectelor de lux tradiţionale prin asocierea cu tehnologii inovatoare, rezultând astfel o redefinire a categoriei produselor de înaltă clasă. Smart luxury înseam nă bun gust, calitate, durabilitate, eventual şi o amprentă de carbon cât mai mică, trăsături îmbinate în mod insesizabil cu tehnologia. Fundaţia conceptului de smart luxury constă în a incorpora tehnologiile inovative în diverse sectoare fără a face rabat de la elementele de estetică şi design ce recomandă o piesă de lux autentică. Pentru a face parte din categoria smart luxury, însă, încorpo¬rarea celor mai noi tehnologii nu este suficientă, fiind necesară şi o latură eco-friendly sau asocierea cu o cauză anume.

Succesul obiectelor din gama smart luxury este garantat de îmbinarea inteligen¬tă a unor materiale costisitoare cu trăsături deosebite sau chiar unice cu magia high-tech, asociere care acţionează ca un magnet şi hipnotizează deopotrivă doritorii de opere de artă, cât şi spiritele ancorate puternic în realitatea de zi cu zi, pentru care luxul trebuie să îndeplinească şi aspecte pur pragmatice. Un upgrade la capitolul lux vine cu tendinţe precum cea a producţiei de materiale ca diamante sau piele în laborator şi trecerea marilor branduri de fashion în zona online.

O companie din California utilizează un reactor de înaltă temperatură şi presiune pentru a simula procesul de apariţie a diamantelor în mantaua Pământului, ofe¬rind o alternativă eco-friendly pentru mineritul tradiţional, asociat poluării.
Americanii de la Modern Meadow au găsit o modalitate smart de a înlocui pielea de animal cu o variantă si¬milară, produsă în laborator. Practic, colagenul este crescut folosind celule vii, iar straturile de colagen sunt apoi supuse unui proces similar bronzării. Pe măsură ce apar noi variante de materiale sustena¬bile care capătă din ce în ce mai mare popularitate, brandurile de lux vor fi din ce în ce mai tentate să aleagă varianta eco-friendly.

Deşi reprezentanţii Prada subliniau în urmă cu nu¬mai 3 ani că imaginea sofisticată a pieselor vesti-mentare impune o experienţă impecabilă exclusiv în magazin, iată că în 2018 discutăm despre e-taileri de lux, disponibili 24/7, oriunde în lume, în confor¬mitate cu aşteptările consumatorilor amatori de tot ce înseamnă online, chiar şi în materie de produse exclusiviste. Desigur, odată cu expansiunea luxului în online, noi tehnologii sunt folosite pentru a face experienţa cât mai atractivă. Cei de la Swarovski şi-au propus să creeze imagini 3D ale produselor, astfel încât să pună la dispoziţia clienţilor o vede¬re de ansamblu asupra bijuteriilor. În aceeaşi notă apare şi oferta de experienţe AR/VR, care permite consumatorului să se plimbe prin magazinul virtual şi să analizeze versiunile 3D ale produselor de lux dorite, totul cu ajutorul unei căşti VR.

Există, desigur, şi soluţii inteligente pentru magazi¬nele offline, precum oglinzile smart create pentru a oferi clienţilor şansa de a proba piesele vestimenta¬re fără a depune nici cel mai mic efort, cu ajutorul realităţii augmentate.

Inteligenţa artificială permite personalizarea din¬colo de orice imaginaţie. Clienţii pot în prezent să comande parfumuri de lux bazate pe dieta zilnică, temperatura corporală obişnuită, mediul de lucru şi alţi parametri inediţi. Practic, apariţia noilor tehnolo¬gii de fabricaţie, precum 3D printing şi robotică, a dus la sporirea parametrilor ce pot fi personalizaţi, însă prezintă un risc major pentru brandurile care se bazează pe experienţa unor artizani pentru a-şi motiva apartenenţa la categoria produselor de lux.
Tot inteligenţa artificială stă la baza unui alt trend în continuă expansiune: a-commerce. Comerţul au¬tomatizat eliberează consumatorul dornic de a-şi gestiona timpul cât mai eficient de interminabilele căutări, achiziţionarea în sine, dar şi organizarea şi combinarea pieselor cumpărate. În industria modei există deja o platformă de planificare vir¬tuală care foloseşte inteligenţa artificială pentru a gestiona garderoba utilizatorului, automatizând experienţa prin transformarea datelor aferente tuturor achiziţiilor făcute de-a lungul timpului într-un catalog vizual ce poate fi cu uşurinţă organizat pentru a obţine diferite ţinute. Dat fiind succesul înregistrat de astfel de platforme, brandurile de lux vor avea cu siguranţă nevoie să adapteze proce¬sul de producţie şi achiziţie a produselor la nevoile consumatorului modern.

Poate mai evidentă decât în alte domenii, creşterea popularităţii conceptului de smart luxury a luat amploare în zona ospitalităţii, întrucât clienţii hotelurilor de lux se aşteaptă în prezent la ser¬vicii moderne, rapide şi eficiente. Noile tehnologii nu doar că îmbunătăţesc experienţa generală a oaspeţilor unui hotel, ci fa¬cilitează personalizarea serviciilor. Aspecte precum iluminarea, echipamentele audiovizuale şi nu numai pot fi controlate prin comandă vocală sau cu ajutorul unor aplicaţii care se conec¬tează la gadgeturile personale. În plus, camerele din hotelurile care s-au aliniat conceptului smart luxury sunt prevăzute cu aparate menite să favorizeze un somn odihnitor şi alte accesorii inedite, precum primul ceas cu alarmă olfactivă din lume.

Conceptul chic smart home face şi el parte din tendinţa de reinventare a luxului în materie de arhitectură şi design interior. Confortul este un factor esenţial în ceea ce priveşte încadra¬rea în categoria produselor de lux, iar sistemele automatizate ce oferă proprietarului acces la surse de divertisment, relaxare, securitate şi posibilitatea de a gestiona temperatura, electrocasnicele, ferestrele şi nu numai printr-un singur gest se transformă treptat în condiţii de bază pentru o locuinţă high-class. Însă spuma acestui sector o consti¬tuie clădirile care reuşesc să îmbine sistemele inteligente integrate cu o formă satisfăcătoare din punct de vedere estetic. Capacitatea de a ascunde elementele high-tech în spatele unor detalii excepţionale de design interior re¬prezintă esenţa magiei smart luxury.

Şi în materie de turism, personalizarea amănunţită a ex¬perienţei stă la baza conceptului de smart luxury. Dorinţa de a beneficia de servicii croite perfect după tiparul in¬dividual a dus la apariţia unei serii itinerare de călătorie inspirate de ADN-ul turiştilor.
Tendinţa evidentă către satisfacţia imediată a nevoilor clientului, încurajată de utilizarea unor servicii inteligente accesibile oriunde şi oricând cu ajutorul unui smartpho¬ne, conduce către noi valenţe ale consumerismului. Ne¬voia de a avea acces instantaneu şi cât mai simplu cu putinţă la anumite servicii a dat naştere unor aplicaţii pre¬cum Recharge, care permite clienţilor să rezerve camere la hoteluri cu o modalitate de plată departe de cea tradi¬ţională. Aplicaţia taxează clienţii la minut pentru o cameră de lux în New York. Un alt astfel de serviciu este Blade, care facilitează accesul în Manhattan de pe aeroportul JFK în numai 10 minute, cu un elicopter la cerere.

Aşadar, viitorul luxului depinde de capacitatea brandu¬rilor de a oferi clienţilor nu produse de lux, ci experienţe smart, cât mai complete şi intuitive, a căror valoare totală să o depăşească pe cea a obiectului în sine. Smart luxury intuieşte nevoile clientului şi depăşeşte aşteptările. Dacă până acum elementele de lux erau un semn al statutului actual, produsele high-class ale viitorului înglobează atât ceea ce eşti, cât şi ceea ce vrei să fii şi unde doreşti să ajungi, anticipând nevoile şi aspiraţiile consumatorului până la cele mai mici detalii.
Dorinţa de a beneficia de servicii croite perfect după tiparul individual a dus la apariţia unei serii itinerare de călătorie inspirate de ADN-ul turiştilor.

(Articol publicat în numărul 138 al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here