O experiență spectaculoasă a Clubului CAESAR s-a derulat în Franța, la „Le Mans Classic”, cel mai spectaculos eveniment al mașinilor de epocă care au făcut istorie în legendarele curse din micuța localitate din Hexagon. O experiență motorsport complexă, dublată de una gourmet în stil CAESAR…

Deși poate greu de crezut, dar proiectul Le Mans Classic a fost lansat abia în 2002 de Patrick Peter – unul dintre prietenii CAESAR care au propus Automobile Club de l’Ouest să realizeze un weekend dedicat mașinilor de epocă care să se întreacă pe legendarul circuit exact ca în vremurile de odinioară! Sigur, cu mașini venerabile, care au zeci de ani, chiar dacă au cucerit curse de 24 de ore aici, la Le Mans, nu mai putea fi vorba de a mai rula tot acest maraton. Așa cum declara Patrick pentru CAESAR, „a fost mai degrabă ideea de a readuce acel spirit vintage, de a recrea emoția acelor momente când piloți de legendă rulau în mașini care au făcut epocă!” Un spectacol complex, proiectat să dureze 3 zile și care a fost vizionat în direct de 135.000 de spectatori plătitori. O creștere cu 10% față de ultima ediție – 2016, fiind un eveniment o dată la doi ani – după cum ne spunea bucuros Patrick.

Cea de-a 9-a ediție Le Mans Classic a reunit peste 700 de mașini de competiție din perioada 1923-2014, 1.000 de piloți din 30 de țări și 10 mașini câștigătoare ale cursei de 24 de ore Le Mans. Au fost nu mai puțin de 9 starturi în 9 categorii de „vârstă” a mașinilor, 8.500 de mașini aduse de 200 de cluburi, 60 de mărci de automobile, multe dintre ele dispărute. Am avut Cupa Porsche de sărbătorire a 70 de ani și o expoziție Alpine ocazionată de victoria de acum 40 de ani a lui Renault la cursa de 24 de ore Le Mans. Cum membrii CAESAR sunt și colecționari de mașini de epocă, am participat la licitația organizată de Artcurial – cea mai mare casă de licitații din Franța, proprietate a lui Laurent Dassault, unul dintre prietenii CAESAR, cu care am și realizat una din cele mai frumoase experiențe CAESAR, așa cum am scris la vremea respectivă. În fine, ne-a impresionat și Little Big Mans, o minicompetiție dedicată minimașinilor, unde au luat parte 100 de piloți juniori, un trend tot mai apreciat.

Le Mans Classic folosește întregul circuit Sarthe, istoricul circuit care a consacrat cursa de la Le Mans – chiar dacă în timp a suferit modificări. Este un circuit pe care au triumfat numeroși piloți, unii putând fi văzuți la această ediție: Derek Bell, Jürgen Barth, Romain Dumas, Loïc Duval, Jan Lammers, Gérard Larousse, Klaus Ludwig, Stéphane Ortelli și Henri Pescarolo, care deține recordul de patru victorii Le Mans. Spectatorii francezi au fost bucuroşi să îi întâlnească pe conaționalii şi celebrii piloți Jacques Laffite, Jean Ragnotti și Paul Belmondo.

Așa cum spunea unul dintre membrii clubului CAESAR, Le Mans Classic este unul din puținele locuri unde poți vedea atâtea mașini excepționale adunate într-un singur loc. Și se referea nu doar la ce este pe pistă, dar și la mașinile din parcare, multe estimate la multe sute sau milioane de dolari! Iar suma amintită nu este vorbă goală. La Artcurial, unde s-au licitat 30 de loturi de peste 200.000 de euro, sumele oferite au ajuns la 12,6 milioane de euro! Au fost stabilite și 4 recorduri mondiale în domeniul licitațiilor. Un Mercedes-Benz 300 SL Roadster, din 1963, cu doar 1.380 km la bord și un singur proprietar a fost adjudecat pentru 3.143.000 de euro, de două ori cât se estimase. Un steag folosit pentru start la una din cursele Le Mans 24 hours a fost vândut cu 32.500 de euro, de 32 de ori estimatul iniţial.

Organizatorii au avut grijă de toate aspectele. Numeroasele cluburi auto și-au arătat cele mai interesante mașini din colecții. Au fost acceptate doar magazine de tip boutique care vindeau produse legate de lumea motorsport classic și unde am putut descoperi nu doar obiecte vechi, dar și produse moderne, cu patină retro autentică! Spre exemplu, am descoperit un producător artizanal de mănuși de condus care oferă zeci de modele din diverse tipuri de piele! Pentru necunoscători poate părea o banalitate, dar este un business foarte rar. La CAESAR, când am lansat în România seria limitată de 10 piese Fiat 500 Riva, am încercat să oferim celor 10 fericiți posesori de „iaht” de stradă câte o pereche de astfel de mănuși, cu monogramele 500 Riva și numele lor brodate. Simplu și frumos, nu? Ei bine, așa cum ne spunea Dan Coma, „manufactura de mănuși este un business foarte particular, pe care nu îl mai face nimeni în România!” De altfel, am și eșuat, fiind imposibil să găsim un furnizor de asemenea mănuși și broderie! Tot aici am descoperit și încălțămintea „Grandprix originals”, un mic producător de pantofi de condus retro, așa cum erau odinioară pantofii piloților la Le Mans. Și care a devenit un fel de „pantof oficial CAESAR”, dacă este să ne luăm după numărul membrilor clubului nostru care s-au încălțat de acolo…

Grație prieteniei noastre cu Patrick, membrii CAESAR au avut statut de VIP, care ne-a permis să putem merge oriunde am dorit, să vedem și să „testăm” tot. Am survolat circuitul Sarthe din elicopter, înțelegând adevărata dimensiune a acestui eveniment grandios. Am avut o experiență Jeep cu Willis-uri de colecție, mergând pe circuit în locuri mai greu accesibile. În Privilege Area, celebrul chef Michel Rostang a pregătit timp de 3 zile meniul de prânz și cină pentru fericiții posesori de acest tip de card. Și nu numărul mare de stele Michelin pe care Michel le are a fost punctul forte. Ci chiar preparatele incredibile pe care le-a pregătit, fără să se repete, fiecare fel de mâncare arătând impecabil, gustos și mereu proaspăt. Pentru unul care se ocupă de organizări de evenimente, nu pot decât să rămân impresionat de performanța bucătarului francez, care a creat un meniu gourmet excepţional pentru un număr important de musafiri! În fine, experiența culinară CAESAR a inclus și două cine în afara circuitului, la două restaurante Michelin cu meniuri degustasion menite să ne lărgească orizontul gourmet la club…

Patrick Peter, la întâlnirea cu membrii clubului, spunea: „Sunt bucuros că membrii CAESAR au venit la acest eveniment. Sper că v-a plăcut și sper să ne vedem și peste doi ani la următoarea ediție!” Este exact și intenția noastră.

(Articol publicat în numărul 138 al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here