O echipă de astronomi de la Universitatea San Diego State a dezvăluit recent că este foarte posibil să existe numeroase lumi similare planetei Tatooine, la mare distanţă de Pământ.

Inspiraţi de o scenă din filmul ştiinţifico-fantastic din 1977 din seria „Star Wars”, în care personajul Luke Skywalker priveşte un apus de soare dublu de pe planeta sa, Tatooine, oamenii de ştiinţă au râvnit multă vreme la descoperirea unei dovezi care să confirme că o singură planetă poate orbita în jurul a două stele. Ei bine, cercetătorii Jerry Orosz şi Bill Welsh au publicat săptămâna aceasta în Astronomical Journal descoperirea celei de a treia planete care înconjoară o pereche de stele într-o regiune din constelaţia Cygnus, la o distanţă de aproximativ 3.400 de ani lumină de Pământ.

Welsh şi Orosz au făcut parte din echipa care a descoperit primele două planete „circumbinare”, în 2011. „Sistemul este mai complicat decât credeam” a declarat Orosz. „Această planetă recent descoperită este cea mai mare dintre cele trei şi este situată între alte două. Nu am observat-o până când nu am avut mai multe date din acea zonă. Ea demonstrează varietatea uluitoare din galaxie”, a spus el.

Aceasta este pentru prima dată când oamenii de ştiinţă au descoperit trei planete care orbitează o pereche de stele. Planeta recent descoperită a primit numele Kepler-47d. Descoperirea a fost efectuată cu telescopul spaţial Kepler al agenţiei spaţiale americane NASA, care scrutează de mulţi ani cosmosul în căutarea unor planete asemănătoare Terrei.

Aceste planete au putut fi observate de astronomi deoarece trec periodic prin dreptul stelelor şi estompează pentru scurt timp lumina acestora. „Gândiţi-vă la o insectă care se târăşte de-a lungul unui far de motocicletă”, a exemplificat Orosz. „Ochiul uman nu ar detecta-o de la o distanţă prea mare. Însă o super-cameră ar face-o. Aceasta a fost Kepler”, a adăugat el.

Misiunea Kepler s-a încheiat anul trecut, după ce a descoperit mii de planete aflate dincolo de sistemul nostru solar, numite exoplanete. Orosz şi Welsh şi-au concentrat atenţia asupra unui sistem cunoscut sub numele Kepler-47, care are două stele şi, prin urmare, este un sistem binar. Aproximativ o jumătate dintre stelele ce pot fi văzute pe cer sunt binare.

Una dintre stelele din sistemul Kepler-47 este mult mai mare în comparaţie cu cealaltă. Stelele orbitează una în jurul celeilalte la fiecare 7,45 de zile. Planetele orbitează stelele. „Din câte cunoaştem, nu mai există un alt sistem similar”, a declarat Welsh. „Aşadar, Kepler-47 ne dovedeşte că sistemele circumbinare multi-planetare există cu adevărat. Nu cu mult timp în urmă, astfel de planete nu erau considerate posibile din cauza schimbării rapide a forţei gravitaţionale sub influenţa celor două stele”, a adăugat el.

Nimic similar nu există în sistemul nostru solar. Noua planetă „are o dimensiune ce o situează între Neptun şi Saturn, însă este mult mai puţin masivă”, a menţionat Welsh. “Este mult mai puţin densă în comparaţie cu Saturn care, aşa cum unii dintre noi am învăţat în copilărie, este mai puţin densă decât apa. Compoziţia chimică este necunoscută – nu avem uneltele necesare pentru a-i afla componentele. Însă suntem aproape, la circa un deceniu distanţă”, a adăugat specialistul. Întrebat cât timp i-ar lua unei nave spaţiale să ajungă la Kepler-47d, Orosz a răspuns că nu ştie cu exactitate, însă ar fi vorba de „zeci de milioane de ani”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here