O schiţă inedită a pictorului flamand Peter Paul Rubens, dată dispărută de secole, a fost vândută duminică pentru suma de 1,3 milioane de dolari unui colecţionar belgian,a anunțat casa de licitații Mercier din Lille.

Lucrarea, reprezentând-o pe Sfânta Margareta purtând o rochie în roşu şi alb, „ţinând în mână o cruce şi ucigând dragonul”, are dimensiunile de 33 pe 45,7 de centimetri şi a fost realizată de cunoscutul pictor în 1620, potrivit catalogului casei de licitaţii.

„Este vorba despre o schiţă care a servit drept model pentru una dintre picturile monumentale destinate plafonului bisericii iezuite din Anvers (Belgia), devenită ulterior Biserica Sf. Carol Borromeo”, a explicat Patrick Deguines, reprezentantul casei de lictații. În 1620, 39 de picturi monumentale, cu dimensiunile de patru pe trei metri, i-au fost comandate lui Rubens pentru această biserică ce urma să devină „una dintre cele mai mari din Flandra” şi, „prin splendoarea sa, vârful de lance al Bisericii Catolice în lupta cu rivalul său protestant”, potrivit casei Mercier.

„Aceste picturi monumentale au fost realizate de către întregul atelier, cu ajutorul elevilor lui Rubens, însă schiţele au fost pictate în întregime de către maestru, care a refuzat să le vândă”, a precizat Deguines. „Plafonul bisericii a fost, din păcate, devastat de un incendiu în 1718″, a adăugat el.

„33 de schiţe erau cunoscute, fiind păstrate în muzee, însă şase dispăruseră, inclusiv aceasta reprezentând-o pe Sfânta Margareta. Ea fost descoperită recent cu ocazia unei succesiuni”, a indicat casa de licitaţii. Lucrarea este, prin urmare, „rară şi preţioasă”: „nicio lucrare echivalentă a lui Rubens a mai fost scoasă la vânzare în Franţa de 20 de ani”, a asigurat Deguines.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here