Apple a lansat aseară la Cupertino câteva noi produse menite să dea un nou imbold veniturilor afectate de stagnarea vânzărilor de produse precum IPhone și iPad. Astfel, clienții companiei vor putea accede la Apple TV+, News+ și o carte de credit susținută de Goldman Sachs şi Mastercard.

Apple a adus pe scenă mai multe staruri de la Hollywood, precum Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon şi Steve Carell, la prezentarea oficială a serviciului său de streaming video, Apple TV+, ce va propune conţinuturi originale, marcând astfel intrarea companiei americane pe o piaţă aflată în plin avânt şi dominată în prezent de platforma Netflix, informează AFP.

Evenimentul a avut loc la Steve Jobs Theatre din Cupertino, California. Reese Witherspoon, Steve Carell şi Jennifer Aniston se vor afla pe afişul unui serial produs de Apple, intitulat „The Morning Show” şi care va figura în catalogul propus de acest serviciu video în flux continuu.

Celebra prezentatoare şi realizatoare de televiziune Oprah Winfrey a avut şi ea o apariţie pe scenă în cadrul acestui eveniment.

Tarifele şi alte detalii, precum data lansării noului serviciu, „vor fi anunţate în această toamnă”, au transmis reprezentanţii companiei americane.

Regizorul J.J. Abrams, care a regizat mai multe filme din franciza „Star Wars”, va crea conţinuturi pentru noua platformă de streaming a grupului Apple.

Compania americană, care încearcă să îşi consolideze poziţia pe piaţa serviciilor online, şi-a modernizat aplicaţia AppleTV, ce permite accesul la alte posturi difuzate în flux continuu, precum HBO.

Grupul Apple, al cărui serviciu de streaming video era aşteptat cu nerăbdare în această industrie, ar trebui să dea o lovitură grea concurenţilor săi actuali şi viitori pe o piaţă aflată în plină dezvoltare, dominată de platformele Netflix (şi cei 140 de milioane de abonaţi ai săi), Amazon şi Hulu, cărora li se vor adăuga în curând nume grele din industria de divertisment, precum Disney şi WarnerMedia.

Apple a anunţat, în plus, un serviciu de abonamente de presă, ce oferă acces online la conţinuturi publicate de cotidiene şi peste 300 de reviste, denumit News+, pe baza unui tarif de 9,99 de dolari pe lună.

Acest serviciu, disponibil încă de luni în Statele Unite şi Canada, permite accesul – prin intermediul unei aplicaţii unice – nu doar la titluri precum Marie-Claire şi National Geographic, ci şi la cotidiene americane de mare tiraj precum Los Angeles Times şi The Wall Street Journal sau la cel canadian The Star.

News+ va fi disponibil peste câteva luni în Australia, apoi în Europa – mai întâi în Marea Britanie -, a precizat CEO-ul grupului Apple, Tim Cook, în cadrul evenimentului organizat în sediul din Cupertino al companiei americane.

„Noi credem în puterea jurnalismului şi în impactul pe care acesta îl are asupra vieţilor noastre. Considerăm că Apple News+ va fi formidabil pentru consumatorii şi editorii de presă”, a adăugat Tim Cook.

Relaţiile dintre presă şi giganţii din tehnologie – în special Google şi Facebook – se află într-un moment dificil, reprezentanţii primei industrii acuzându-i pe cei din a doua că le fură conţinuturile fără să le plătească şi că le fagocitează veniturile din publicitate.

De asemenea, Apple a anunţat un abonament la o platformă de jocuri video intitulată Apple Arcade, ce va permite utilizatorilor, începând din toamna acestui an, să descarce jocuri pe telefoanele mobile sau computerele lor personale. „Este primul serviciu pe bază de abonament creat pentru jocuri” pe dispozitive mobile sau computer, au explicat reprezentanţii companiei americane, adăugând că aceştia ar putea să descarce „peste 100 de jocuri noi şi în regim de exclusivitate”.

Apple a anunţat luni şi o nouă carte de credit, legată de banca Goldman Sachs şi corporaţia Mastercard. Ea va fi disponibilă în Statele Unite în vara acestui an.

Consolidarea poziţiei sale în domeniul serviciilor este esenţială pentru grupul Apple, presat să îşi găsească alte motoare de creştere decât legendarul iPhone, care, deşi se vinde în zeci de milioane de exemplare în fiecare trimestru, a înregistrat vânzări în scădere la sfârşitul anului 2018, pe o piaţă a smartphone-urilor în mare parte deja saturată.

Iar Apple caută un nou suflu chiar în domeniul serviciilor sale: în ultimele trei luni din 2018, cifra de afaceri generată de serviciile grupului (‘cloud’, Apple Pay, iTunes, Apple Music…) a înregistrat o creştere cu 19%, ajungând la aproape 11 miliarde de dolari.

Pe lângă mijloacele sale financiare uriaşe, Apple dispune şi de o „forţă de atac” incomparabilă, cu 1,4 miliarde de iPhone-uri şi iPad-uri în circulaţie pe plan mondial, pe care sunt preinstalate serviciile companiei americane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here