Avion-piele

Pentru mulți, mobilierul din piele este un sinonim al luxului. Deși blamat de agențiile de protecție a mediului, acest mod de a vedea lucrurile a dus chiar și producătorii de avioane private să utilizeze pielea în echiparea acestora. Multe dintre aeronavele private au în interiorul configurat la solicitarea clienților fotolii și alte piese de mobilier acoperite cu piele. Din nefericire, în ciuda aspectului extravagant dar plăcut, pielea are efecte negative asupra greutății aparatelor de zbor și, în consecință, asupra autonomiei. Este deja de notorietate faptul că Southwest Airlines, companie cu sediul în Dallas, a decis anul trecut să renunțe la scaunele acoperite cu piele, această decizie ușurând, de exemplu, doar aeronavele Boeing 737-700 cu câte 300 de kilograme. Dresigur, pare foarte puțin dacă avem în vedere greutatea totală a unui avion de acest fel, însă în goana lor nebună pentru reducerea greutății operatorii aerieni cântăresc fiecare kilogram. Și, dacă tot vorbim despre decizia celor de la Southwest Airlines, poate ar trebui menționat și faptul că, după „dezbrăcarea” întregii flote de piele – care a fost înlocuită cu un material compozit mult mai ușor – au rezultat nu mai puțin de 174.000 de metri pătrați de deșeuri care au fost apoi oferite unor agenții umanitare din Kenya și Malawi cu scopul declarat de a învăța copii din aceste state să prelucreze acest material nobil.

Avion-piele0

Falcon 7X
Falcon 7X

Avion-piele2

Lux costisitor

Zeci de companii din întrega lume oferă însă în continuare materia primă și specialiștii necesari companiilor care doresc să își echipeze avioanele cu mobilier din piele. Astfel, firme precum Wollsdorf, Townsend sau Spectra au în ofertă diferite tipuri de piele menite să satisfacă gusturile celor mai pretențioși clienți. Wollsdorf Leather asigură atât pielea cu grosimi cuprinse între 0,9 și 1,3 mm, cât și montajul acesteia pe scaunele avioanelor. Sunt disponibile 35 de culori standard, însă clienții pot solicita nuanțe personalizate și modele cât se poate de deosebite. De asemenea, Townsend Leather, în colaborare cu Flying Colours Corp., au echipat o aeronavă Bombardier Challenger 850 cu detalii din piele sub îndrumarea designerului de interior Kate Gillespie. La îndrumarea acesteia, atât furnizorul de piele cât și tapițerii au acoperit atât fotoliile cât și panourile laterale ale aeronavei cu piele bej, rezultatul fiind cât se poate de elegant. Același producător de piele, în colaborare cu designerii de la Studio E/Motions – cunoscuți pentru designul interior al unor aeronave utilizate VIP-uri și chiar de șefi de stat – au pus la punct și realizat o cabină decorată din belșug cu piele în nuanțe de maro și o cuoare specială denumită Taj Pearlized de oficialii Townsend.

Avion-piele3 Avion-piele4

Nici cei de la Spectra Interior Products nu se tem să își demonstreze cunoștințele în materie de tapițare a aeronavelor cu piele. Chiar dacă nu se ocupă de avioane private sau VIP, această companie pune la dispoziția operatorilor aerieni majori soluții cât se poate de interesante de a își personaliza zonele interioare ale avioanelor, în special cele destimate pasagerilor de top. De la fotolii și mese pliante, până la panouri laterale și spații de depozitare, Spectra oferă o multitudine de soluții care pot merge până la brodarea acestora sau chiar utilizarea de piele de înaltă calitate sau recoltată de la animale exotice.

Avion-piele6

TWC facilities at KVNY
TWC facilities at KVNY

Ca și în cazul hainelor sau a automobilelor de lux, utilizarea pe scară largă a pielii este de natură să supună proprietarul sau companiile furnizoare sub oprobriul ecologiștilor însă asta nu îi împiedică pe cei care apreciază exclusivismul și confortul asigurat de mobilierul din biele și își pot permite costul acestuia să își satisfacă extravaganța. În domeniul aeronautic, mai ales dacă vorbim despre luxoasele avioane private, pielea va rămâne un accesoriu important de design, iar sentimentul dat de atingerea acesteia nu poate fi înlocuit cu niciun chip de așazisa „piele ecologică”. Așa cum nici mobilierul din lemn de nuc, mahon sau trandafir nu va fi fi abandonat doar pentru a reduce greutatea aeronavei.

Avion-piele5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here