Orologierii doresc în mod tradițional să creeze metafore mecanice ale trecerii timpului. Iar Peter Speake-Marin este unul dintre maeștrii independenți care prezintă constant interpretări fascinante prin complicații inovatoare. Cel mai recent exemplu este impozantul Magister Vertical Double Tourbillon.

Text: Alex Buțu

Foto: Speake-Marin

Magister_Vertical_Double_Tourbillon_RG_PR_01

Portofoliul Caesar Concierge se completează cu colecțiile unuia dintre cei mai inovativi și respectați orologieri independenți, Peter Speake-Marin. Prima creație care a purtat numele său a fost Foundation Watch. Era un ceas de buzunar care se distingea prin faptul că a fost produs manual și prin tourbillon-ul pe care îl includea mecanismul său elaborat. Așadar, tourbillon-ul este un element care face parte din geneza mărcii Speake-Marin. Și îl regăsim la cel mai nou ceas prezentat de orlogierul de origine britanică. Însă nu este vorba despre un simplu tourbillon, ci de un ansamblu de două astfel de mecanisme, dispuse vertical unul deasupra altuia și interconectate printr-un tip de diferențial cu alunecare limitată prevăzut cu arc. Aceste specificații dau și numele ceasului, Magister Vertical Double Tourbillon. Peter Speake-Marin spune că admiră tourbillon-ul nu doar pentru funcția sa de a combate influențele gravitației asupra preciziei ceasului, ci și pentru că redă mișcarea timpului într-un mod în care complicații precum minute-repeater sau grande sonnerie nu o pot face. Într-adevăr, piruetele sincronizate ale celor două tourbilloane sunt fascinante. Sincronizarea este făcută prin diferențialul cu alunecare limitată prevăzut cu arc, numit “equilibreur de marche”. Baletul tourbilloanelor cu rotație de 60 de secunde poate fi admirat și prin safirul de pe spatele carcasei.

Magister_Vertical_Double_Tourbillon_RG_PR_03

Magister Vertical Double Tourbillon oferă un spectacol vizual inclusiv prin rafinamentul finisajelor și dispunerea afișajelor. Cadranul are în partea stângă ansamblul de tourbilloane, iar în dreapta sunt afișajul pentru oră și minut, încadrat pe verticală de indicatorul pentru rezerva de putere de 72 de ore și de indicatorul pentru zi și noapte. Consumarea rezervei de putere este redată prin rotirea unui disc, care lasă treptat să se vadă mecanismul ceasului. Mini-cadranul pentru oră și minut este emailat, iar acele sunt din oțel de culoare albastră obținută prin metoda încălzirii. Carcasa cu diametru de 46 mm este disponibilă în variante din aur alb sau roșu. Vor fi produse doar câte cinci exemplare din fiecare versiune a acestui ceas inclus în colecția J-Class, ceea ce accentuează exclusivitatea creațiilor Speake-Marin.

Magister_Vertical_Double_Tourbillon_RG_WB_Front

Respectatul orologier este invitat special al Caesar Awards Gala din luna noiembrie. Iar cu ocazia vizitei în București, în ziua următoare Galei, Caesar Concierge organizează un eveniment exclusiv în care Peter Speake-Marin va oferi o prezentare personală a ceasurilor sale pentru un grup select de pasionați de orologerie din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here