Prețurile celor mai scumpe costume făcute de maeștrii croitori ar justifica ținerea acestora mai degrabă în seifuri, decât într-o garderobă. Dar adevărata lor valoare este dată de perfecțiunea miilor de cusături manuale, de sutele de ore de migală și de materialele rafinate.

Text: Alex Buțu

Foto: Flickr, Manufacturieri

EZ FW 15 ez_6_0 kiton-suit-investment-banker-bespoke

Atunci când costumul pe care îl porți este mai scump chiar și decât Rolls Royce-ul personal, poți fi sigur că ești unul dintre cei trei posibili posesori ai exclusivistului R. Jewels Diamond Edition. Acest costum a fost creat în 2010 de designerul de obiecte de lux Stuart Hughes, în colaborare cu croitorul Richard Jewels. Stabilește recordul de preț pentru costumele bărbătești, fiind disponibil pentru suma de 599.000 de lire sterline. Cu aceiași bani poți cumpăra două Rolls Royce Ghost. Dar argumentele costumului sunt cântărite în diamante. Mai precis, este vorba despre 480 de diamante de câte 0,5 carate fiecare. Per total, costumul croit din cașmir și mătase este ornat cu diamante care cântăresc 240 de carate. Desigur, și rafinamentul execuției este impresionant, fiind dedicate 600 de ore de muncă pentru crearea unui singur exemplar.

4.28-semi-finished-garment

Cu aproximativ un an înainte de prezentarea modelului semnat Stuart Hughes și Richard Jewels, recordul de preț fusese impus de costumul de 70.000 de lire sterline din colecția lui Alexander Amosu. Acest tânăr antreprenor din Marea Britanie a câștigat 6,3 milioane de lire sterline în patru ani din afaceri precum vânzarea de ringtonuri, dar apoi a investit în propriul brand de lux, oferind inițial servicii de personalizare cu materiale și pietre prețioase (în special pentru smartphone). Dar reputația sa a fost consolidată investind în crearea costumelor bespoke”, pentru care alege cele mai rafinate materiale. Pentru costumul de 70.000 de lire sterline a folosit cele mai scumpe feluri de lână. Una este obținută de la animalul Vicuña, înrudit cu Lama și găsit în Munții Anzi. Lâna de Vicuña are un preț ridicat, deoarece acest animal trebuie capturat în mediul său sălbatic, produce o cantitate mică de lână și poate fi tuns doar o dată la trei ani. Pe lângă Vicuña, costumul include și lâna de mosc, numită qiviut. Aceasta este la rândul său una dintre cele mai fine și scumpe tipuri de lână și nu se tunde de pe acest animal arctic, ci se culege când acesta năpârlește. Al treilea material textil este tipul de cașmir folosit pentru șalurile pashmina din regiunea Himalaya. Prețul costumului Alexander Amosu este justificat și de nasturii de aur, peste care sunt aplicate diamante. Totodată, fire de aur sunt incluse în materialul costumului.

003_no-title desmond merrion shooting bespoke Ermenegildo-Zegna-Made-to-Measure-Personalized-custom-made-fabrics-textiles des_merrion_tailor_bespoke_cutting aefa8783ef264818aebda5c5761de306

Când vorbim despre elita croitorilor pentru costume bărbătești ne gândim la atelierele din Marea Britanie sau la mărci din Italia. Dintre atelierele britanice, cele mai scumpe se remarcă Desmond Merrion, ale cărui costume Supreme Bespoke au prețuri care pornesc de la 30.000 de lire sterline. Și William Westmancott produce modelul său de top numit The Ultimate Bespoke la prețuri care încep de la 16.000 de lire sterline. 350 de ore de lucru sunt necesare pentru crearea unui astfel de costum, deoarece fiecare cusătură este făcută manual.

desmond merrion shooting bespoke

Lista celor mai exclusiviști creatori britanici include, desigur, și atelierele membre în asociația croitorilor bespoke de pe Savile Row (Londra). Asociația a fost fondată de H. Huntsman & Sons, Gieves & Hawkes, Anderson & Sheppard, Henry Poole & Co. și Dege & Skinner. Dar acestora li s-au alăturat Kilgour, Alexander McQueen, Norton & Sons, Welsh & Jefferies, Kent, Haste & Lachter, Hardy Amies, Richaed James, Meyer & Mortimer, Chittleborough & Morgan, Davies & Sons.

Luxury-Tailors-Image-Source-probespoke

În elita atelierelor de croitorie se află și Kiton, cu sediul central în Napoli. Compania fondată de Ciro Paone a dezvoltat tradiția realizării costumelor bărbătești inclusiv prin școala sa celebră, unde sunt instruiți maeștrii viitorului. Ciro Paone provine dintr-o familie care de cinci generații face comerț cu textile fine. Iar experiența în alegerea celor mai bune materiale și realizarea celor mai precise cusături manuale culminează cu modele precum K-50. Numele acestor costume bespoke este dat de cele 50 de ore de lucru necesare de la design până la finalizarea unui costum. Doar cei mai buni cinci croitori ai casei Kiton lucrează modelul K-50 și fiecare manufacturează un maxim de 50 de costume. Prețurile unui Kiton K-50 pot urca și peste 45.000 de dolari.

aefa8783ef264818aebda5c5761de306

Ermenegildo Zegna este, de asemenea, unul dintre cei mai apreciați creatori de costume bărbătești, modelele sale putând avea prețuri ce depășesc 20.000 de dolari. Marca Brioni se plasează în aceeași sferă de rafinament, costumele sale “su misura” incluzând între 7.000 și 9.000 de cusături manuale. Modele speciale precum Vanquish II au prețuri ce depășesc 40.000 de dolari.

Ermenegildo-Zegna_Su-Misura_SS14_Advertising-campaign

Lista etaloanelor din acest domeniu ar fi incompletă fără William Fioravanti. Este considerat un standard al calității, fiind câștigător al premiului “Foarfeca de Aur” dat de Academia Maeștrilor Croitori din Italia. Costumele create în atelierul său din New York au prețuri care pot urca spre 20.000 de dolari, fiind executate din tipuri de material făcute în Italia și Anglia special pentru William Fioravanti.


Zegna (1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here