Text Filip Georgescu

Credit Foto Speake-Marin

Speake-Marin Dong Son Tourbillon este o piesă profund ancorată ca tematică şi aspect în lumea Vietnamului Antic. Amintind de tobele din bronz ornate cu o măiestrie neegalată, piesa este simultan un tribut adus tradiţiei şi îndemânării umane şi o expresie a celor două.

O metaforă mecanică, piesa face referiri atât la cutumele şi măiestria unei culturi apuse, prin tematica aleasă, cât şi la istoria mărcii Speake-Marin, prin folosirea unui eşapament Tourbillon care face trimiteri către prima piesă construită de maestrul orologier. Astfel, tradiţia unei civilizaţii, îmbinată cu tradiţia mărcii elveţiene de ceasuri, dă naştere unei opere de artă, ce este manifestarea culturii contemporane care asimilează valorile culturilor străvechi.

Cadranul, din aur roz de 18k, este sculptat prin folosirea unei tehnici de gravură chimică dublată de finisare manuală. Gravura manuală, povesteşte Peter Speake-Marin, nu ar fi putut atinge de una singură un asemena nivel de detaliu niciodată. Sursele de inspiraţie ale “lucrării” sunt cele mai venerate obiecte de cult ale civilizaţiei vitenameze antice folosite la ritualuri solemne precum cel al căsătoriei sau al morţii; tobele Ngoc Lu, Hoàng Ha si Co Loa.

Motivele reliefate de pe suprafaţa cadranului, cu o adâncime de 0.3 mm, respectă estetic tradiţia culturii vietnameze de acum mai bine de 2000 de ani. Iconografia repetitivă, ilustrează războinici tradiţionali Dong Son şi egrete graţioase pe două inele concentrice care au în mijloc un motiv solar care radiază sugestiv în 12 direcţii. Animaţia pe care o oferă Tourbillonul, aşezat în dreptul orei 6, joacă atât un rol estetic cât şi unul metaforic frizând scurgerea timpului şi implicit a istoriei. În aceiaşi notă, coroana ceasului are montat în centru un diamant care înnobilează şi în acelaşi timp face trimitere la eternitate.

Mecanismul, o raritate în lumea orologeriei, este un Tourbillon automatic, ce conţine un modul micro-rotor din platină care permite mecanismului să înglobeze ambele complicaţii fără sacrificarea supletii ceasului.

Piesa unică, lansată la finele lunii noiembrie 2015, Speake-Marin Dong Son Tourbillon poate fi achizitonată în România exclusive prin CAESAR Concierge.

MAGISTER DONG SON_ART 02_BK MAGISTER DONG SON_ART 03 MAGISTER DONG SON_ART 04

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here