Visul de milenii al omului de a zbura și-a găsit în zilele noastre nenumărate moduri de a deveni realitate. Dintre acestea, planoarele reușesc poate cel mai bine să creeze sentimentul de plutire prin aer.

solar-impulse-golden-gate-bridge-accross-america-flight-wallpaper-photo-travel-luggage-online-news

Unul dintre cele mai grațioase aparate de zbor este, fără îndoială, planorul, cu capacitatea sa de a parcurge distanțe lungi, înconjurat doar de zgomotele aerului pe care îl brăzdează. Dar, pentru a ajunge acolo, un planor trebuie să fie tractat de un alt avion, fie adus la viteza de decolare de un troliu (cunoscut ca ”mosor”), fie ajutat de un tip de motor – în ultimul caz vorbind de o categorie aparte, a motoplanoarelor.

Cea mai simplă soluție constructivă este cea a unui mic motor termic, care propulsează o elice. În general, este vorba de una care se retractează în spatele cockpitului, dar nu este o regulă strictă. La fel, atunci când este vorba de un planor cu două locuri, acestea sunt cel mai des poziționate în tandem, dar Pipistrel Taurus M, spre exemplu, este unul din motoplanoarele cu cele două locuri plasate unul lângă altul. Cu o anvergură a aripilor de 15 metri și un motor de 50 CP, Taurus M poate urca până la o altitudine de 1000 de metri în 6 minute. Un design foarte interesant aparține celor de la Stemme AG, cu al lor S10 Peak Performer, care dispune de o elice chiar în botul avionului, ale cărui pale se pot retrage complet în con atunci când nu mai este nevoie de autopropulsie, după un patent exclusiv al companiei.

Desigur, pentru că vorbim de aparate cu capacitate sporită de planare, propulsia electrică poate a ajuns să fie considerată o alternativă viabilă. ElectroLight 2 este un motoplanor foarte ușor, echipat cu propulsie electrică, realizat de Electravia, cu rolul de a arăta multe din inovațiile companiei franceze – motorul electric de 26 CP, elicea cu design special, precum și bateriile. Bateriile au capacitatea de 5,55 kWh (masa adăugată fiind de numai 34 kg), ceea ce îi permite aparatului o autonomie de zbor de peste o oră și jumătate la o altitudine de circa 3.000 de metri și cu o viteză de croazieră de 140 km/h. Chiar dacă acest aparat este doar la stadiul de prototip, Electravia pune la dispoziția doritorilor întregul sistem de propulsie electric, care poate fi implementat pe diverse structuri de planoare ușoare.

Totuși, dacă vă doriți un aparat complet, vă recomandăm poate cel mai avansat aeroplan electric – Antares 23E, proiectat de un ”guru” olandez în ale aerodinamicii, LoekBoermans, și construit de compania germană Lange Aviation. Un profil atent studiat al aripilor cu anvergura de 23 de metri, ca și un fuzelaj foarte fluid, îi oferă lui Antares 23E o rație de planare de 60 – ceea ce înseamnă că de la o altitudine de 1.000 de metri aparatul poate plana pe o distanță de 60 de kilometri. Avionul este o reușită inginerească fiind și foarte sigur – este unul dintre puținele planoare echipate cu un cockpit rezistent la impact. Proiectarea și realizarea componentelor au fost atent asistate de autoritățile aeronautice germane, acesta fiind primul aeroplan electric care poate primi certificare de la orice autoritate aeronautică. Motorul are o putere de 57 CP, iar celulele acumulatorilor sunt identice cu cele folosite pentru sateliții europeni. Cu o singură încărcare, Antares 23E poate urca până la altitudinea de 3.500 de metri. Desigur, o astfel de bijuterie tehnologică nu poate fi foarte ieftină, de aceea prețul de vânzare depășește 200.000 de euro.

Dar să nu vă imaginați că am epuizat soluțiile – o companie cu sediul în Mexic, ”Desert Aerospace”, a pășit într-o zonă foarte interesantă, echipând cu planor cu un mic motor cu reacție retractabil. Pe numele său ”BonusJet”, aparatul este bazat pe planorul cehesc TST-14, dar include o turbină PBS TJ-100 (de asemenea produsă în Cehia), care are rol de propulsie, după care se retrage într-un locaș special în spatele cockpitului. Turbina cântărește mai puțin de 20 kg, ceea ce reprezintă cam o treime din masa unui motor termic clasic, și produce peste 100 kgf, dar și consumă peste 75 de litri de combustibil pe oră, autonomia de zbor propulsat fiind de circa o oră și jumătate. Bonusjet este capabil să urce cu o viteză de peste 300 de metri pe minut, în timp ce distanța de decolare este ușor mai mare de 150 de metri. Aparatul nu este încă disponibil, dar prețul estimat de mexicani va fi de circa 175.000 de dolari.

Totuși, nu putem încheia acest material fără a aminti de ”Solar Impulse”, și chiar dacă nu vorbim decât de un proiect experimental, este poate unul dintre cele mai interesante aparate de zbor ale vremurilor noastre. Așa cum îi spune și numele, este vorba de un avion cu monopost cu motoare electrice alimentate de energie solară, prin intermediul a nenumărate celule fotovoltaice dispuse pe toată anvergura aripilor. Proiectul este elvețian și se află la a doua reiterare de la apariția sa din 2009. ”Solar Impulse 2” are ca scop realizarea unui înconjur al lumii exclusiv cu ajutorul energiei solare, care se desfășoară chiar în aceste momente (articolul a fost redactat la data de 13 iulie 2015). Aeronava a pornit din Abu Dhabi în luna martie, iar pe 3 iulie a completat cea mai lungă secțiune a zborului, din Japonia în Hawaii.

Payerne, Switzerland: Today,Solar Impulse 2, the second single-seater solar aircraft of Bertrand Piccard and AndrÈ Borschberg designed to take up the challenge of the first round-the-world solar flight, without any fuel in 2015, carried out its first flight out of the Payerne aerodrome in Switzerland. There will be several other test flights taking place in the coming months in order for this experimental machine to attain certification. They will be followed by training flights of Bertrand Piccard and AndrÈ Borschberg later in the season still from Payerne airfield. The attempt to make the first round-the-world solar-powered flight is scheduled to start in March 2015 from Gulf area. Solar Impulse will fly, in order, over the Arabian Sea, India, Burma, China, the Pacific Ocean, the United States, the Atlantic Ocean and Southern Europe or North Africa before closing the loop by returning to the departure point. Landings will be made every few days to change pilots and organize public events for governments, schools and universities.
Payerne, Switzerland: Today,Solar Impulse 2, the second single-seater solar aircraft of Bertrand Piccard and AndrÈ Borschberg designed to take up the challenge of the first round-the-world solar flight, without any fuel in 2015, carried out its first flight out of the Payerne aerodrome in Switzerland. There will be several other test flights taking place in the coming months in order for this experimental machine to attain certification. They will be followed by training flights of Bertrand Piccard and AndrÈ Borschberg later in the season still from Payerne airfield. The attempt to make the first round-the-world solar-powered flight is scheduled to start in March 2015 from Gulf area. Solar Impulse will fly, in order, over the Arabian Sea, India, Burma, China, the Pacific Ocean, the United States, the Atlantic Ocean and Southern Europe or North Africa before closing the loop by
returning to the departure point. Landings will be made every few days to change pilots and organize public events for governments, schools and universities.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here