Uneori pietrele servesc unui masaj foarte reconfortant. Alteori li se atribuie proprietăţi energetice. Cert este că terapiile cu pietre susţin procesul natural de autovindecare a corpului şi de restabilire a armoniei trupului şi minţii.

Text: Alex Buţu

142780858

Masajul cu pietre este şi o formă de termoterapie în care sunt folosite atât pietre încălzite, cât şi reci. Împreună cu diverse tipuri de masaj, oferă multiple beneficii pentru trup şi induce o stare generală de bine. Concret, aplicarea pietrelor de diferite temperaturi în puncte importante ale trupului, dar şi masarea cu acestea oferă o serie de efecte pozitive: susţine şi stimulează sistemul imunitar, precum şi pe cel limfatic, reglează circulaţia sângelui, sporeşte activitatea la nivel celular, sporeşte eliberarea toxinelor, detensionează muşchii şi combate inflamaţiile.

Masajul convenţional poate fi perceput de unii pacienţi drept prea dureros. Uneori este chiar contraindicat, motiv pentru care trebuie să spuneţi terapeutului dacă faceţi orice tratament medical sau dacă suferiţi de orice boli, de la alergii la afecţiuni cardiace. De asemenea, este contraindicat pentru pacienţii care prezintă leziuni, răni sau tumori, aceste zone trebuind evitate în cadrul masajului. Totodată există persoane cu circulaţia slabă la periferiile membrelor sau care sunt mai sensibile la temperaturi scăzute, preferând astfel căldura.

Există sesiuni de masaj doar cu pietre calde sau reci, însă acestea se folosesc şi alternativ sau simultan.Pietrele încălzite sunt cele bazaltice, deoarece conţin fier, ceea ce ajută la păstrarea îndelungă a temperaturilor ridicate. Pentru alternativa rece este folosită cel mai des marmura. Temperatura pietrelor se reglează de obicei prin plasarea acestora în apă, care se încălzeşte sau se răceşte, după nevoie.

Căldura pietrelor are ca efect relaxarea muşchilor. Acesta este în sine un beneficiu, dar ajută terapeutul ca apoi să aplice un masaj mai adânc, mai eficient, deoarece muşchii nu mai opun aceeaşi rezistenţă. Unii specialişti plasează pietrele pe trupul pacienţilor în punctele considerate centre de energie responsabile pentru echilibrul fizic şi mental. De asemenea, căldura dilată vasele sanguine, ceea ce facilitează circularea sângelui.

Însă circulaţia sângelui este stimulată şi cu marmura rece. Temperatura scăzută contractă vasele, iar apoi, când acestea revin la temperatura corpului, efectul este ca un impuls pentru circulaţia sângelui. În plus, pietrele răcite sunt folosite pentru a trata zonele inflamate.

Pacientul trebuie să comunice cu terapeutul pentru a-i spune dacă temperatura este prea ridicată sau scăzută faţă de limita sa de confort. Însă terapeuţii ştiu atât gradul de încălzire, cât şi timpul de răcire al pietrelor. De altfel, transferul de căldură dictează şi ritualul de masare gentilă a corpului. Aceeaşi terapie este făcută şi pentru tenul feţei. Înainte de aplicarea pe trup sau faţă a pietrelor, peste piele se poate aplica o cantitate mică de uleiuri esenţiale. Aromaterapia este totodată folosită în sesiunile de masaj cu pietre, prin uleiurile utilizate. Iar mai ales în cazul feţei, după masajul atent al fiecărei zone, se mai face un masaj cu creme care ajută, la rândul lor, la tonifierea tenului.

Pietrelor le sunt atribuite calităţi chiar mai importante decât cea de uneltă în cadrul masajului. Există o întreagă cultură care susţine că pietre preţioase, semipreţioase sau cristalele au proprietăţi de vindecare atât a trupului, cât şi a spiritului. Încă din Antichitate, unele culturi susţin că materia emană şi primeşte energie care se manifestă la o anumită vibraţie sau frecvenţă. Conform acestei percepţii, echilibrul trupesc şi emoţional al omului depinde de armonizarea acestor energii. În culturi precum cea din India au fost definite şapte puncte energetice majore, denumite chakre, prin care corpul omului comunică şi percepe energiile. Fiecare punct chakra are câte un rol în bunăstarea noastră. Aceste puncte sunt plasate din creştetul capului până la baza coloanei vertebrale, având legătură cu sistemul nostru nervos. Pornind de la această hartă a centrelor de acces către canalele noastre energetice, s-a dezvoltat şi conceptul conform căruia anumite pietre au vibraţii sau frecvenţe care stimulează pozitiv chakrele. Astfel, au început să câştige teren considerabil şi în civilizaţia modernă terapiile prin care se plasează diverse pietre asupra centrelor energetice pentru a armoniza corpul, emoţiile. Indiferent de percepţia fiecăruia dintre noi asupra acestei practici, un lucru este cert: declanşează măcar efectul placebo. Iar uneori tot ce îţi trebuie este autoconvingerea, sau măcar o doză de relaxare indusă pentru a-ţi recăpăta tonusul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here