MB&F este unul dintre cei mai originali şi inventivi orologieri, iar creaţiile sale depăşesc spectrul ceasurilor. Cea mai nouă creaţie mecanică se numeşte MusicalMachine3 şi reprezintă o cutie muzicală al cărei design imită navele spaţiale de luptă din seria Star Wars şi poate cânta temele a şase filme celebre.

Text: Alex Buţu

MM3-White_preview

În 2013, Maximilian Busser & Friends a prezentat prima creaţie din trilogia MusicalMachine. Acestea sunt ediţii limitate de “cutii muzicale”. Însă interpretarea stilistică şi mecanică concepută de MB&F depăşeşte cu mult spectrul cutiilor muzicale clasice. Inspiraţia pentru designul acestora sunt filmele SF precum Star Wars şi Star Trek. Iar anul acesta MB&F prezintă a treia ediţie MusicalMachine, pentru a aniversa 10 ani de la fondarea companiei. Toate creaţiile aniversare din acest an sunt realizate sub motto-ul “Un adult creativ este un copil care a supravieţuit.” Iar muza pentru MusicalMachine3 respectă acest motto, fiind o interpretare a navelor de luptă TIE, care ne-au fermecat încă din primul episod al seriei Star Wars difuzat în 1977.

REUGE-pinning_Lres

Ca şi în cazul primelor două creaţii MusicalMachine, MB&F a apelat la Reuge, un specialist în cutii muzicale din Elveţia cu o istorie de 150 de ani. MusicalMachine3 a fost dezvoltat şi produs conform designului propus de MB&F şi va fi disponibil în 99 de exemplare, la un preţ de  18.900 de franci elveţiei pentru fiecare unitate. Vor exista 3 versiuni cromatice, produse în câte 33 de exemplare. Alternativele sunt cu finisare în alb, negru sau crom. Toate vor încorpora acelaşi mecanism musical complex. În fiecare dintre cele două aripi vertical ale navei spaţiale este încadrat câte un cilindru. Aceştia sunt dispuşi orizontal şi au pe suprafaţa lor ţepi dispuşi special pentru a reproduce partituri muzicale atunci când trece peste este un “pieptăn” metalic cu lamele acordate pentru a produce notele corecte. Fiecare cilindru este animat de câte un mecanism propriu care se întoarce manual de la o cheie cu formă de propulsor cu reacţie. Ambii cilindr reproduce câte trei teme muzicale. Cel din dreapta cântă temele din Star Wars, Mission Impossible şi James Bond, iar cel din stânga are în repertoriu liniile muzicale din The Godfather, Merry Christmas Mr. Lawrence şi The Persuaders.

Aripile navei au şi rolul de a transmite vibraţiile muzicale către cutia de rezonanţă specială, pe care MusicalMachine3 este amplasată. Această cutie a fost creată special de compania JMC Lutherie, ca şi în cazul MusicalMachine2. JMC Lutherie manufacturează chitări şi cutii de rezonanţă folosind un soi deosebit de molid (Picea), care are o vârstă de circa 350 de ani şi creşte în pădurea Risoud. Calitatea acustică a lemnului rezidă în timpul lent de dezvoltare a molizilor. Iar JMC Lutherie combină aceste proprietăţi cu nu design care include şi o structură din Kevlar. Rezultatul este o amplificare naturală a sunetului şi o redare fidelă a vibraţiilor transmise de mecanismul muzical.

MM3-Insitu-1_Lres

MusicalMachine3 cântăreşte circa 6 kilograme, iar designul şi dimensiunile sale (400 mm lungime, 340 mm lăţime, 280 înălţime) îl face adecvat pentru a da personalitate unui birou, unei săli sau chiar şi unei sufragerii cu decor modern.

Pentru a vă delecta cu rafinamentul designului, precum şi cu aptitudinile muzicale ale fascinantului MB&F MusicalMachine3, accesaţi clipul video de mai jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here