Panorama pe care o oferă o casă este uneori un argument mai puternic decât suprafaţa utilă a acesteia. Este o calitate cât se poate de evidentă în cazul proiectului Casa Brutale, care propune conceptul unei case care este integrată perfect într-o stâncă de pe faleza Mării Egee.

Text: Alex Buţu

cbru_4_web

Casa Brutale este o locuinţă de vacanţă utopică imaginată de arhitecţii OPA (Open Platform for Architecture) care pune în valoare peisajul superb al Mării Egee văzută de pe coasta Greciei. Această casă este complet integrată în stânca învecinată cu marea.

cbru_0_web

Tavanul casei este de fapt o piscină aflată la nivelul stâncii. Podeaua piscinei este din sticlă astfel că permite luminii să pătrundă în locuinţă. O a doua suprafaţă vitrată este cea decupată în peretele stâncii. Izolarea termică este asigurată şi pământ, tocmai prin faptul că această casă este decupată în stâncă. Piscina cu apă are rol şi pentru răcirea incintei.

cbru_5_web

Pentru a coborâ în Casa Brutale se poate folosi un lift sau o scară cu 50 de trepte, care conduce la uşa rotativă făcută din lemn îmbătrânit. Interiorul casei este minimalist. Pereţii sunt din beton, material din care sunt turnate şi piese de mobilier precum masa de cină şi băncile acesteia, care au şezutul din lemn masiv. Folosirea masivă a betonului neacoperit de alte finisaje înscrie proiectul Casa Brutale în curentul arhitectural numit “brutalism”.

cbru_1_web

cbru_6_web

cbru_3_web

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here