Ediţia din 2015 a Salone del Mobile a demonstrat încă o dată că în materie de design soarele răsare din Italia. Şi, dacă vorbim strict de mobilier, nicio altă expoziţie din lume nu se poate compara cu cea de la Milano.

11 Milano

Text: Robert Stan

Ajunsă la ediţia cu numărul 54, expoziţia de mobilă de la Milano a atras în 2015 nu mai puţin de 310.840 de vizitatori, 69% dintre aceştia sosind din afara Italiei. Cum revista CAESAR a avut onoarea de a fi invitată la acest eveniment, vă putem spune câteva cuvinte despre cel mai mare eveniment din lume dedicat mobilei şi luminilor ambientale. Încă de pe autostrada care leagă Milano de centrul expoziţional îţi poţi da seama de amploarea evenimentului. Sute de maşini se înghesuie către porţile Fiera Milano, iar simpla intrare în expoziţie presupune cozi lungi de sute de metri. Odată ajunşi pe aleea principal, îţi dai seama că, pentru a vedea cât mai multe exponate, este necesară întocmirea unui plan cât se poate de exact de vizitare. Suprafaţa de 340.000 mp care a găzduit în acest an nu mai puţin de 2.106 expozanţi îţi poate pune la grea încercare atât memoria – pentru a-ţi aminti tot ce ai văzut, cât şi tălpile – nevoite să străbată întregul centru Fiera Milano.

02 Milano

De la mobilier de birou la dormitoare, sufragerii şi corpuri de iluminat până la mici accesorii decorative, totul poate fi descoperit în halele imense ale expoziţiei. E aproape imposibil să sesizezi un trend în materie de design sau de materiale utilizate. Birourile şi scaunele din fibră de carbon sunt prezentate la doar câţiva paşi de obiecte similare realizate din banalul lemn, piatră sau chiar plastic. Standurile cu dormitoare simple şi funcţionale destinate în special tinerilor sunt înconjurate de altele, mai ample, în care linia de design pare a data din vremuri de mult apuse. În ceea ce priveşte spaţiul de zi, sufrageriile, tendinţele sunt la fel de amestecate. De la simple scaune şi canapele din lemn până la luxoase livinguri cu componente din piele, lemn de esenţă nobilă şi chiar piatră. Prin urmare, nu mică ne-a fost mirarea să găsim, chiar şi la o expoziţie dedicată mobilei, standuri purtând embleme celebre din lumea automobilului precum Aston Martin sau Bentley. Ca să nu mai vorbim de faptul că Ford şi-a instalat în centrul pavilionului dedicat corpurilor de iluminat un stand cât se poate de atractiv. Dar despre asta vom vorbi imediat.

04 Milano

După câteva ore în care ne-am dat seama că designerii de mobilier au idei cât se poate de diferite în privinţa viitorului şi după ce am aflat că mobilierul european este extrem de apreciat în Asia – fapt dovedit de miile de vizitatori chinezi, pakistanezi, indieni sau japonezi, am reuşit să găsim şi micul spaţiu rezervat companiilor din România. 19 firme din întreaga ţară au expus la Milano mobilier realizat din lemn de cireş, tei şi stejar, cu finisaje patinate, tapiserii, pavaje şi chiar mici accesorii moderniste. Din nefericire, în goana lor de a atrage publicul şi de a exploata puţinele branduri româneşti cunoscute de străini, unii expozanţi au căzut în zona kitsch-ului, prezentând mobilier inscripţionat cu „Transilvania” sau chiar cu chipul faimoasei… Marilyn Monroe.

03 Milano

(Acest articol a fost publicat în numărul 111 – imai 2015 – al revistei ACAESAR)

Cele mai noi aparitii din revista CAESAR și de pe site-ul caesaremporium.com le puteți găsi accesând pagina noastră de Facebook

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here