Casa de licitaţii Sotheby’s a stabilit recordul pentru cea mai scumpă piesă de colecţie din istoria Jaquet Droz.

Text: Alex Buţu

Este impropriu să folosim termenii de sticlă sau recipient pentru Jacque Droz Singing Bird Scent Flask. Aceasta este o adevărată operă de artă, care include cu măiestrie mecanisme complexe şi un ceas, toate la un nivel excepţional, mai ales considerând faptul că a fost creată acum 229 de ani.

Jaquet Droz Singing Bird Scent Flask Sold For $2,53 Million At Sotheby's Auction

Obiectul semnat Pierre Jaquet Droz & Leschot datează din 1786 şi a fost cumpărat în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s New York în luna iunie cu suma de 2,53 milioane de dolari.
Acest preţ este justificat nu doar datorită materialelor scumpe precum rubine, diamante, perle, diferite tipuri de aur. Mai fascinante sunt rafinamentul şi complicaţiile tehnice ale recipientului. În primul rând, pe o faţă a sticlei se află o pasăre mecanică de 12 mm înălţime. O mini orgă formată din două seturi de câte trei tuburi care urmează curbura recipientului produce o melodie care imită felul în care cântă pasărea. Când este activată această piesă mecanică, pasărea sculptată din fildeş deschide ciocul, se mişcă şi dă din coadă, pentru a părea că ea produce simfonia. Pe cealaltă faţă a recipientului de 16 cm înălţime se află un ceas.
Puteţi admira spectacolul mecanic în următorul clip de prezentare:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here