Avansul în domeniul tehnologiilor digitale a oferit creatorilor de modă unelte noi pentru a transforma imaginaţia în realitate. De la materiale inteligente până la funcţii de conectivitate, toate aceste cuceriri deschid un capitol nou şi foarte interesant pentru modă.

Text: Alex Buţu

jump-composite

Creatorii de modă sunt în mod normal în postura de deschizători de drumuri. De vizionari care stilizează omul modern. Ei sunt cei care dictează trendurile. Însă rolul se schimbă. Evoluţia tehnologiilor, mai ales de natură digitală, este cea care schimbă în prezent lumea. Designerii au înţeles oportunităţile şi adoptă fără limite noile tehnologii.

Imprimarea 3D este una dintre uneltele pe care moda le-a câştigat în această revoluţie. Împreună cu tehnologia scanării 3D, designerii pot să personalizeze şi să muleze cu adevărat creaţiile lor pe fiecare client în parte. Imprimarea 3D a dat posibilitatea obţinerii unor forme şi detalii care erau aproape imposibil de produs prin metode de croitorie. Un exemplu superb a fost etalat în spectaculoasa gală Victoria’s Secrets din 2013. Este vorba despre lenjeria elaborată, care a fost proiectată exclusiv pe dimensiunile modelului Lindsay Elington. Acest ansamblu a fost ornat de Swarovski cu milioane de cristale. Şi colecţiile designerului Iris Van Herpen sunt adevărate etaloane pentru imprimarea 3D, acestea având prestanţa unor sculpturi minuţioase. Însă moda nu înseamnă rigiditate, ci materiale fine, care se ondulează pe formele pe care le învelesc. Reuşite cruciale pentru evoluţia metodei de imprimare 3D în domeniul vestimentar le-au realizat Dita Von Teese şi Nervous Systems, care au creat materiale imprimate, dar lipsite de rigiditate.

Alt tip de materiale inteligente îl reprezintă peliculele flexibile, care conţin E Ink (cerneală electronică). iShuu Technologies a prezentat proiectul unui pantof care include asemenea material. Pantofii includ un modul de conectare prin Bluetooth şi baterii, ceea ce înseamnă că trebuie puşi la încărcat precum orice gadget. Pantofii se conectează la smartphone, iar printr-o aplicaţie specială se pot alege diverse şabloane de design şi culori afişate de încălţăminte.

Experienţa de shopping este poate la fel de importantă precum produsul sau serviciul pe care îl achiziţionezi. De aceea noile tehnologii digitale oferă noi modalităţi de a proba hainele. De exemplu, Neiman Marcus a înţeles că este obositor să tot repeţi coregrafii în faţa oglinzii atunci când încerci articole vestimentare. Şi a găsit o modalitate care permite clientului să vadă toate laturile şi detaliile ţinutei într-un mod mai lejer şi mai util. Astfel, Neiman Marcus a început să doteze magazinele sale cu oglinzi digitale, denumite Memory Mirror, care realizează un clip video atunci când clientul probează haina. Clientul poate să urmărească ulterior filmarea pentru a se vedea ţinuta din toate unghiurile dorite. Poate să urmărească şi clipuri cu ţinute diferite simultan, pentru a le compara. Mai mult, poate să şi posteze acest clip în reţele de socializare, cerând astfel părerea celor apropiaţi. Neiman Marcus punctează astfel în două direcţii. Pe de o parte face mai interesantă probarea şi cumpărarea unei haine, iar pe de cealaltă parte primeşte o promovare gratuită din partea clienţilor care promovează acest clip pe internet. Primul magazin din reţeaua Neiman Marcus prevăzut cu oglinda dezvoltată împreună cu MemoMi a fost cel din Walnut Creek, aflat în zona San Francisco. De la începutul lui 2015 această tehnologie este extinsă şi la alte magazine ale brandului.

fwx-memory-mirror-1

Paşi şi mai hotărâţi către digitalizarea experienţei de shopping i-a făcut Tommy Hilfiger. Magazinul său din Amsterdam este mai interactiv decât un Apple Store. Practic a eliminat hainele şi a instalat un ecran tactil de jumătate de metru înălţime şi un metru lăţime, care se conectează la un alt ecran mai mare. Acesta din urmă are 4 metri înălţime şi rezoluţie 4K. Clienţii văd astfel colecţiile, îşi aleg mărimi, culori şi află informaţii despre produse. Tommy Hilfiger spune că rezoluţia 4K afişează cu fidelitate detaliile materialelor. Însă abordarea este într-adevăr aventuroasă, având în vedere că probarea efectivă a hainei este teoretic cea mai convingătoare. Oricum, este evident că lumea modei se schimbă, fiindcă şi clienţii sunt obişnuiţi deja ca toate aspectele vieţii să fie digitalizate.

Un alt brand care a adoptat rapid avansul tehnologic este Ralph Lauren. După ce a propus mai întâi un tricou pentru sportivi, care încorporează o aşa-zisă “cutie neagră” ce înregistrează bătăile inimii, respiraţia şi nivelul de energie şi stres, Ralph Lauren dedică şi doamnelor o soluţie utilă.

Este de notorietate că geanta unei doamne este ca un asistent personal, având loc pentru de toate. Dar deseori e cam greu să găsească ceea ce doresc în toată această abundenţă, mai ales dacă este întuneric. Tocmai de aceea Ralph Lauren a conceput geanta Ricky Bag With Light, care are în interior patru LED-uri. Acestea se aprind automat când geanta este deschisă.

Stilatul accesoriu pentru doamne mai rezolvă o problemă modernă. Geanta are integrat şi un acumulator cu port USB pentru încărcarea telefonului mobil. În rest vorbim despre un design elegant şi materiale de calitate înaltă, în binecunoscutul stil Ralph Lauren. Modelul Ricky Bag With Light este produs manual în Italia, cu cea mai mare atenţie pentru detalii. De altfel, producerea geantei durează 12 ore. Este folosită piele de viţel neagră la exterior şi violet pentru interior. Iar elementele de prindere şi de decorare sunt placate cu aur roz şi au gravuri cu logoul prestigioasei mărci. Toate aceste specificaţii conduc la un preţ de 5.000 de dolari, perceput de Ralph Lauren pentru modelul Ricky Bag With Light.

Nike-air-mag

Un alt reper pentru cât de departe a avansat tehnologia din modă este faptul că anul acesta Nike va lansa un model de ghete sport care se încheie singure. Este o replică a ghetelor purtate de personajul Marty McFly în partea a doua a filmului Back to the Future. În filmul din 1989, Marty McFly merge în viitor. Mai exact, în anul 2015. Producătorii blockbusterului şi-au imaginat că în acest an hainele sunt foarte inteligente, una din scenele remarcabile fiind detaliul când ghetele sport ale lui Marty se închid singure. Suntem în 2015, iar Nike va oferi o replică a faimoaselor ghete. Tehnic, în călcâie va exista un senzor de greutate care va declanşa banda motorizată ce strânge gheata pe picior.

Din seria de încălţăminte inteligentă fac parte pantofii de bărbaţi cu GPS, concepuţi de Dominic Wilcox. Aceştia se conectează prin USB la laptop, pentru a li se încărca datele de navigare, şi indică prin semnale luminoase direcţia în care trebuie să meargă purtătorul.

dominic_wilcox_sept_122

Încălţăminte cu sistem de ghidare propune şi Lechal Footwear. Însă în acest caz ghidarea se face prin impulsuri activate în talpa pantofului sport. În funcţie de partea pe care vibrează, purtătorul ştie în ce direcţie să meargă. Traseul este dictat prin intermediul unei aplicaţii de navigaţie de pe smartphone. Soluţia aceasta poate fi de ajutor şi persoanelor nevăzătoare.

În aceeaşi notă, iStrategyLabs au creat un mic device numit Ruby care se pune în interiorul ghetei sau al pantofului, iar la simpla sa apăsare cu călcâiul face un apel telefonic, trimite un SMS sau cheamă un taxi. Oricare dintre aceste comenzi este aleasă de purtător şi programată printr-o aplicaţie de smartphone.

Şi costumele pot fi inteligente, după cum demonstrează croitorul australian M.J. Bale. Costumele sale sunt de calitate şi au un design cu prestanţă, dar funcţia nouă pe care a încorporat-o designerul justifică numele de Power Suit. Este vorba despre un proiect dezvoltat împreună cu Heritage Bank, prin care un costum încorporează sistemul de plată payWave Visa. Un simplu gest cu mâneca înlocuieşte folosirea cardului de credit pentru a se efectua plăţi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here