Terapiile tradiţionale au trecut testul timpului şi au devenit parte a turismului de wellness care generează cifre de afaceri de miliarde de euro la nivel mondial. Iar plantele şi alimentele cu proprietăţi de leac sunt preţuite uneori la valoarea lor în aur.

spa

Text: Alex Buțu

Medicina tradiţională este creditată cel mai des pentru atributele de fortificare a corpului. Aşadar, beneficiile sigure pe care le obţinem prin tratamente utilizate de strămoşii noştri sunt prevenirea unor afecţiuni sau ameliorarea lor prin metode şi cu “medicamente naturale” care nu sunt la fel de agresive precum este cazul multor medicamente moderne. Adevărul este că medicina tradiţională şi cea actuală sunt complementare, iar o întreţinere corectă a corpului înseamnă apelarea în mod echilibrat spre ambele tipuri de protecţie. Desigur, doar specialiştii pot recomanda un tratament adecvat, iar acesta trebuie adaptat la fiecare persoană în parte. Însă există recomandări general valabile care par să fie confirmate. Mierea de albine sau uleiul de măsline sunt unele dintre produsele naturale cu cele mai apreciate proprietăţi. Dar este imperativ ca provenienţa lor să fie absolut naturală şi procesarea lor să fie la cel mai înalt standard, fiindcă doar astfel putem obţine beneficiile lor. Mierea este recunoscută pentru că este un bun emolient şi revitalizează tenul, este indicată în cazul afecţiunilor sistemului digestiv şi are şi rol diuretic. În plus, este un energizant eficient şi de ajutor în cazul asteniilor, care nu creşte zahărul în sânge. Nu în cele din urmă, susţine imunitatea şi este de ajutor în tratarea răcelilor și a tusei. Iar faptul că este dezinfectantă o face potrivită şi pentru pansarea rănilor. Probabil cea mai specială miere care poate fi cumpărată în prezent este şi cea mai scumpă miere de pe planetă. Se numeşte Elvish şi este produsă de albine într-o peşteră, în zona Saricayir din Turcia. În acest loc există multe plante cu proprietăţi medicinale. Calitatea polenului lor este completată de faptul că mierea nu este depusă în stupi, ci pe pereţii peşterii, care sunt bogaţi în minerale. Mierea este colectată cu ajutorul unor alpinişti. Descoperirea acestei peşteri a fost făcută în 2009, când primul kilogram a fost vândut în Franţa pentru suma impresionantă de 45.000 de euro. Momentan un kilogram de miere Elvish costă circa 5.000 de euro. Dar şi o singură linguriţă luată pe stomacul gol dimineaţa poate asigura o digestie bună şi creşterea energiei.

DNO_6509-copy-3174578563-O

La fel este recomandată şi o lingură de ulei de măsline, considerat un remediu pentru bila leneşă, dar şi pentru cei cu nivel ridicat de colesterol, probleme cardiace sau afecţiuni ale stomacului. Un reper pentru alegerea bună este lista celor mai pure uleiuri de măsline făcută anual de World’s Best Olive Oils, organizaţia non-profit formată din experţi şi degustători de ulei. Pentru 2013/2014, site-ul worldsbestoliveoils.org a ales pe primele trei locuri trei uleiuri din Andalucia, Spania: Venta del Baron, Bravoleum – Picual Seleccion Especial şi Oro Bailen Reserva Familiar Picual.

Dintre remediile şi practicile medicinale tradiţionale, cel mai bine au trecut testul timpului cele provenite din cultura asiatică. Putem spune că acestea trec prin cea mai prolifică perioadă la nivel mondial. De exemplu, rădăcina Ginseng este foarte râvnită. În 2007, o astfel de rădăcină, cântărind 366 de grame a fost cumpărată cu echivalentul a 400.000 de dolari. Preţul este motivat de vârsta de circa 300 de ani a plantei şi de faptul că aceasta a crescut natural, în mediul sălbatic al muntelui Changbai din China. Deşi Ginseng se cultivă inclusiv în SUA, cele mai preţioase sunt cele din China şi Coreea. De mii de ani, civilizaţiile asiatice folosesc Ginseng pentru că este un tonic general, întăreşte imunitatea, împiedică creşterea colesterolului, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, este recomandabil pentru afecţiuni nervoase, psihice, hepatice, digestive, dentare, şi este creditat şi pentru stimularea creşterii părului şi a libidoului.

Ayurveda_Krallerhof

Mai mult însă decât plantele medicinale asiatice, vorbim despre un fenomen denumit “turism de wellness”, care înseamnă apariţia unui număr foarte mare de spa-uri de lux care oferă tratamente specializate de acupunctură, masaj, aromaterapie, nutriţie specială sau practici precum yoga, menite să armonizeze trupul şi spiritul. Acestea sunt practici perfecţionate în cultura asiatică de mii de ani. Iar acum turismul wellness este estimat la 440 de miliarde de dolari anual, într-un studiu efectuat către Institutul de Cercetări Stanford. Este uşor explicabil această creştere a cererii pentru centre de wellness, considerând stresul vieţii moderne. Pentru cei care vor să se bucure şi de plimbări cu iahtul pe marea Mediteraneană sau de o ambianţă care aduce aminte de miturile greceşti, este de luat în calcul Antara Palace din Cipru. Sejurul de wellness include un meniu personalizat și evaluarea stării de sănătate. Cei care doresc experienţa savanei africane pot alege Karkloof Safari Spa, unde se pot bucura de servicii de wellness variate, printre care şi hidroterapie. O alternativă mai accesibilă pentru europeni este Alpina Gstaad, din Alpii elveţieni. Spa-ul oferă 60 de tratamente, printre care şi Ayurveda. În sezonul de iarnă clienţii îşi completează programul cu trasee parcurse cu sania trasă de husky, iar vara pot socializa la o partidă de golf.

(Articol apărut în numărul 107 – decembrie 2014 – al revistei CAESAR. Pentru articole mai noi vă rugăm să vă abonați. Contact: +40 749 090 912)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here